"Školica za 5" - nova galerija Hrvatskog školskog muzeja

07.02.2023.

20:33

Autor: Maja Njirjak/I.B./Dnevnik/HRT

Školica za 5

Školica za 5

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatski školski muzej u Zagrebu već je treću godinu zatvorenih vrata za javnost. U iščekivanju početka obnove oštećenja nastalih u potresu, za zgradu Učiteljskog doma iz 1889. najprije se moraju riješiti zapetljani imovinsko-pravni odnosi. Nije to obeshrabrilo muzejsko vodstvo, pa su uz potporu zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu u samom centru - otvorili vrata - nove galerije!

Na adresi Hebrangova 5 - plakati natpis HŠM-a poziva vas u novi prostor. Ovo je "Školica za 5"!

U njoj: "Moje dječje dragocjenosti: donacije Hrvatskom školskom muzeju" - uspomene iz 60-ih i 70-ih prošloga stoljeća.

- Ovom izložbom smo htjeli potaknuti javnost na donacije, da ovu noviju prošlost, uvjetno rečeno, sačuvamo od zaborava, rekla je koautorica izložbe Sanja Nekić.

Prve su to učinile novinarka Ira Karlović i bivša dugogodišnja ravnateljica Eurokaza Gordana Vnuk.

Za to vrijeme - zgrada Hrvatskog učiteljskog doma zatvorena je za javnost. Iako su je izgradili učitelji, kažu, čudnim je zakonom o Udrugama iz 1997. pripisana državi. A Muzej je ostao gradski.

- Hrvatski muzej se eto spletom tih okolnosti našao kao podstanar u vlastitoj zgradi. Obnova ne može početi iz tog razloga, jer nisu riješeni vlasnički odnosi, objašnjava ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić.

- I zapravo je jako važno istaknuti da je to drugi po starosti učiteljski dom u Europi i da je zaštićeno kulturno dobro, dodala je.

"Ministarstvo će zajedno sa ostalim suvlasnicima (s obzirom da se u nekretnini nalaze i stanovi u vlasništvu fizičkih osoba) i društvom Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. odlučiti o načinu provedbe postupka obnove", priopćeno je iz Ministarstva prostornog uređenja i gradnje.

"Obnova zgrade ne ovisi o ishodu rješenja imovinsko pravnih odnosa te su u tijeku pripremne radnje vezane za obnovu tj. započeta je izrada potrebne projektne dokumentacije", priopćeno je iz ureda Grada Zagreba.

Taj maleni prostor vraća ih u život. Time živima ostaju i naša djetinjstva i uspomene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!