Sto godina od rođenja Vesne Parun

17:05 / 08.04.2022.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT

Sto godina od rođenja Vesne Parun

Sto godina od rođenja Vesne Parun

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sto godina od rođenja Vesne Parun Šibenik obilježava nizom raznovrsnih programa. U gradskoj knjižnici otvorena je izložba njezinih slika i osobnih predmeta. A zbog rođendana naše najistaknutije pjesnikinje kista su se primili i osnovci. 

Zatrpali su osnovci radovima Gradsku knjižnicu. Njih čak 300 iz 18 škola - dvije iz drugih županija. Tema su sedmog likovno-literarnog natječaja: OPET mačke. Ne slučajno!  

- Mačak Džingiskan i Miki Trasi su popularni likovi iz djela koju su izvodili i kao mjuzikl i dio školske lektire, a nama je kao knjižnici i KUD Zlarin dao da promoviramo zavičajne pisce, a naročito Vesnu Parun, govori Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice ''Juraj Šižgorić''.

Koja je ostavila dubok trag i u kazalištu, dječjoj književnosti i prozi. A natječaj je važan zbog promicanja kulture čitanja, ali i kreativnog izražavanja. 

- Smeđe klupko. Na krevetu mome spava malo, smeđe klupko, svakog jutra me budi i jako je ljupko. Sniva, spava, prede, kunja, a ime joj je Luna, recitira Mihovil Badžin, OŠ Jurja Šižgorića, autor nagrađenog literarnog rada.

Kaže struka, svi pristigli radovi su: visokokvalitetni, originalni i kreativni. Dio njih završit će i ukoričen. 

- Naša knjižnica će uskoro izdati i knjigu Kukljo, Mukljo, Tanana i Glog na koje imamo autorska prava, to je reizdanje i bit će ilustrirano upravo ovim ovdje likovnim radovima s ovogodišnjeg i prethodnih natječaja, rekla je Zdenka Bilušić, voditeljica Odjela za vizualnu kulturu Gradske knjižnice ''Juraj Šižgorić''.

Vesna Parun rođena je na otoku Zlarinu - 10. travnja 1922. Zlarinski KUD "Koralj" zbog njezinog je rođendana iz svog fundusa pred publiku "izvukao" njezine osobne predmete i slike. Njih 15.

- Međutim mi imamo negdje oko 35,36. Moram reći da smo u foajeu gore izložili artefakte, osobne predmete Vesne Parun i sve nagrade koje je dobila, naglasio je Boris Gregov, KUD "Koralj" Zlarin.

Izložba će u Knjižnici biti otvorena do konca travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!