Što ima Rijeka, a da nema ni veliki Berlin?

18.03.2021.

12:03

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Izložba Lovre Artukovića

Izložba Lovre Artukovića

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Rijeci je otvorena izložba "Usporavanje" slavnog i omiljenog slikara Lovre Artukovića – on već 20 godina živi na berlinskoj adresi, i osjeća na svojoj koži višemjesečnu zatvorenost muzeja i galerija koja je prekinuta tek u utorak ponovnim otvaranjem berlinskih muzeja. 

Ne čudi da je na otvaranju riječke izložbe izjavio da se osjeća kao profiter zbog činjenice da se izložbe u Hrvatskoj održavaju, i to uz publiku. Nakon Zagreba i Dubrovnika, o recentnim radovima sud će donijeti Riječani, koji su 20 godina čekali na susret s Artukovićevim djelima. Pogledajte priču Vijesti iz kulture:

Figuracija i intimizam, razvijeni na ikonografiji urbane civilizacije, temelj su slikarskog izraza Lovre Artukovića. Njegova su djela iznimno tražena među kolekcionarima, a dugo očekivana među Riječanima.


- Kad slikam, ne slikam za publiku, ja slikam u stvari za sebe i onda taj prvi susret s reakcijom publike na moj rad je užasno važan i dragocjen. Meni je bilo drago i u Zagrebu koji je moj rodni grad, i u Dubrovniku koji je lijepi grad, i sad u Rijeci s kojom sam na neki način vezan, kaže Artuković.

Lovro Artuković

Lovro Artuković

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Voditeljica Galerije Kortil HKD-a na Sušaku Jolanda Todorović napominje da su zajedno postavljali izložbu koja u svakom drugom prostoru drugačije djeluje.


- Vjerujem da će riječkoj publici u ovom prostoru Galerije Kortil izložba djelovati drugačije nego njezina izdanja u Zagrebu i Dubrovniku, kaže Todorović.


Sam Artuković je izjacvio da je iznimno zadovoljan kako se izložba uklopila u prostor galerije.

Podijeljena u nekoliko cjelina, izložba predstavlja 25 radova, ulja na platnu uglavnom velikih formata, nastalih u posljednjih 5 godina, a može se pogledati do 24. travnja

Izložba Lovre Artukovića u Rijeci

Izložba Lovre Artukovića u Rijeci

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!