U Varaždinu traju posljednje pripreme za premijeru predstave HNK-a "Hamlet v hudom saftu". Za razliku od čuvene Shakespeareove drame, talijanski je komediograf Aldo Nikolaj priču postavio - u kuhinju. Režije se prihvatio Dubravko Torjanac te s ansamblom pripremio kajkavsku verziju.
Sve priče, tako i one kraljevske počinju i završavaju u kuhinji. I one u Hamletovoj obitelji raspliću se uz pripreme delicija za kraljevsku trpezu, pa se tragedija pretvara u komediju u djelu Alda Nikolaja.
- Sve smrti koje su inače u Shakespeareovu Hamletu - znači Ofelija, Gertruda, Klaudije, Polonije, Laert, Hamlet, one su i dalje ostale prave pravcate smrti, ali kompletna vizura Hamleta je iz kuhinje, znači svi razlozi za te smrti izlaze iz kuhinje, otkriva redatelj Dubravko Torjanac.
U Krekarovoj kuhinji, svi su uronjeni u "saft" do kraja.
- I to jest ono zanimljivo, što na raznim slojevima i društva i zabave i komike ta kuhinja egzistira kroz cijelu predstavu na jedan zabavan način, ističe Igore Golub, "kuhar Krekar".
U dvorištu palače Sermage kuha se prava priča.
- Plemstvo je u svojim plemićkim odajama, u plemićkim manirima, kad odu u kuhinju tamo pucaju sve njihove forme, dodaje Jagoda Kralj Novak, "kraljica Gertruda".
Isplivale su ovdje i druge strane uobičajeno tragičnoga princa.
- Princ je zbunjen adolescent koji je privezan uz majku, koji ne zna kud bi sam sa sobom, kaže Jakov Jozić, "Hamlet".
Zbor kuharskih pomoćnika i glumačku družinu igra dvadesetak članova Kazališnog studija mladih.
- Nekako imam osjećaj kao da tu trebam biti, odlična je ekipa, odlična atmosfera i sve je jednostavno super, naglašava Gabriel Novotny, član Kazališnog studija mladih.
Ambijentalni teatar izazovan je zbog akustike, vremenskih uvjeta.
- Vi kad ovdje napravite tri koraka, već kao da ste na nogometnom terenu. Tako da stvarno ostavljamo srce i dušu ovdje i nadam se da će publika to i vidjeti i prepoznati i znati cijeniti, nada se Nikša Eldan, pomoćnik Grunter" i "glumac Elios"
Vlasti se mijenjaju, a kuhari ostaju, tko je tu kralj, pitanje je predstave.