07:00 / 03.07.2021.

Autor: Paula Poljak-Morandini/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Sve je spremno za premijeru "Hamleta v hudom saftu"

"Hamlet v hudom saftu"

"Hamlet v hudom saftu"

Foto: HTV / HRT

U Varaždinu traju posljednje pripreme za premijeru predstave HNK-a "Hamlet v hudom saftu". Za razliku od čuvene Shakespeareove drame, talijanski je komediograf Aldo Nikolaj priču postavio - u kuhinju. Režije se prihvatio Dubravko Torjanac te s ansamblom pripremio kajkavsku verziju.

Sve priče, tako i one kraljevske počinju i završavaju u kuhinji. I one u Hamletovoj obitelji raspliću se uz pripreme delicija za kraljevsku trpezu, pa se tragedija pretvara u komediju u djelu Alda Nikolaja.

- Sve smrti koje su inače u Shakespeareovu Hamletu - znači Ofelija, Gertruda, Klaudije, Polonije, Laert, Hamlet, one su i dalje ostale prave pravcate smrti, ali kompletna vizura Hamleta je iz kuhinje, znači svi razlozi za te smrti izlaze iz kuhinje, otkriva redatelj Dubravko Torjanac.

U Krekarovoj kuhinji, svi su uronjeni u "saft" do kraja.

- I to jest ono zanimljivo, što na raznim slojevima i društva i zabave i komike ta kuhinja egzistira kroz cijelu predstavu na jedan zabavan način, ističe Igore Golub, "kuhar Krekar".

U dvorištu palače Sermage kuha se prava priča.

- Plemstvo je u svojim plemićkim odajama, u plemićkim manirima, kad odu u kuhinju tamo pucaju sve njihove forme, dodaje Jagoda Kralj Novak, "kraljica Gertruda".

Isplivale su ovdje i druge strane uobičajeno tragičnoga princa.

- Princ je zbunjen adolescent koji je privezan uz majku, koji ne zna kud bi sam sa sobom, kaže Jakov Jozić, "Hamlet".

Zbor kuharskih pomoćnika i glumačku družinu igra dvadesetak članova Kazališnog studija mladih.

- Nekako imam osjećaj kao da tu trebam biti, odlična je ekipa, odlična atmosfera i sve je jednostavno super, naglašava Gabriel Novotny, član Kazališnog studija mladih.

Ambijentalni teatar izazovan je zbog akustike, vremenskih uvjeta.

- Vi kad ovdje napravite tri koraka, već kao da ste na nogometnom terenu. Tako da stvarno ostavljamo srce i dušu ovdje i nadam se da će publika to i vidjeti i prepoznati i znati cijeniti, nada se Nikša Eldan, pomoćnik Grunter" i "glumac Elios"

Vlasti se mijenjaju, a kuhari ostaju, tko je tu kralj, pitanje je predstave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!