Tri niti, tri umjetnika, tri priče

16.11.2021.

13:08

Autor: Vesna Zovko/Dobro jutro, Hrvatska//HRT/V.G.

Izložba "Tri niti"

Izložba "Tri niti"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Tri niti". Tri umjetnika. Tri različite priče koje povezuje jedan inspirativni materijal - tekstil. Andreu Pavetić, Koraljku Kovač i Marina Sovara povezuje još mnogo toga, prije svega prijateljstvo, ali i Tekstilno-tehnološki fakultet na kojem to troje profesora predaje.

- Kolegica Koraljka Kovač s kojom radim na istim kolegijima, kreiranja tekstila, i kolega Marin Sovar. Svatko je zapravo kroz tekstil izrazio ono čime se na neki način i bavi. Koraljka koja inače izlaže u mediju slikarstva, Marin koji se bavi modom, ja radim ambijentalne instalacije u koje sam često uklapala elemente dizajna, kaže Andrea Pavetić.

Minimalistički, meko, harmonično, inspirirano prirodom - tako bi se mogli opisati komadi kojima odjeva namještaj. Nastavak je to Andreina prepoznatljivog ciklusa "Pošumljavanje" u kojem se dotiče teme klimatskih promjena.

- Uzorke koje sam radila koristeći netkani tekstil filc, kroz njihovu slojevitost i izrezivanje elemenata, kružnih i linijskih, dobila sam ulegnuti reljef i taj odnos crnog iz kojeg zapravo proviruju ti mali zeleni lementi koji stvaraju uzorak, su tema koju obrađujem, kaže Pavetić.

Koraljka Kovač, inače akademska slikarica, nije ni mogla zamisliti da će jednom svoje slike - vesti.  A upravo to se dogodilo kada se upustila u avanturu istraživanja tekstila.

- Skica nije bilo, nisam točno znala što ću raditi na tim tekstilnim podlogama, međutim kada sam krenula, onda se kompozicija nekako slagala i ono što je bitno da je stvaranje tih tekstilnih slika trajalo satima. Ne znam koliko stotina sati sam ja prosjedila i vezla, na putovanjima, u autobusu, autu za vrijeme gledanja televizije, zapravo ne gledam televiziju nego sjedim ispod lampe i vezem, kaže Koraljka Kovač.

Iako je svatko od tih umjetnika na svoj način kreirao svoju priču u tekstilu bez namjere da se one poklope ili nadovežu jedna na drugu, upravo se to dogodilo.

- Te boje, odnosi, geometrija koja se provlači kroz sva tri naša senzibiliteta, tri naše priče kroz te tri niti, nekako nas je povezala. Tako lijep osjećaj izlagati s njima, i radi nas i radi studenata, kaže Kovač.

Izlaganje s kolegicama s fakulteta Marina Sovara vratilo je u studentske dane kada je sve i počelo.

- Ja se s kolegicama izvrsno osjećam i u našem kabinetu tako da mi dugi niz godina i surađujemo. Andrea Pavetić je, kada sam ja studirao na Tekstilno tehnološkom fakultetu, bila asistentica tako da me je ona neke stvari vezane za kreiranje tekstila i uz promišljanje kroz tekstil naučila, rekao je Marin Sovar.

Posebnu čar izložbi daju njegovi koloritni barokni korzeti koji ga niz godina na uvijek drugačiji način inspiriraju. I navode na otkrivanje anatomije vremena.

- Korzeti su mi jedna posebna ljubav zbog toga što oni doprinose silueti ženskog tijela kroz povijesne periode i tako sam i u ovoj situaciji tu formu htio dovesti u jednu novu priču jer to su u stvari jastuci na koje je zategnut korzet i u tom nekom zatezanju te meke forme i taj korzet dolazi do izražaja, pojašnjava Sovar.

- Galerija Bernardo Bernardi promiče produkt dizajn, dizajn vizualnih komunikacija i dizajn tekstila, a dizajn tekstila upravo predstavljamo na ovoj aktualnoj izložbi gdje imamo tri autora, upravo zato što ih je troje izložba se zove „Tri niti”. Znači svatko od njih prati svoju nit, svoju tekstilnu priču, svoje istraživanje, kaže Ksenija Foretić, voditeljica galerije "Bernardo Bernardi", POU Zagreb.

Inače, izložba je realizirana u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i Tekstilno-tehnološkim fakultetom u sklopu umjetničkog istraživanja pod nazivom "Istraživanje upotrebe tekstilne materije unutar umjetničkog područja".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!