Zajedništvo kazališne publike i umjetnika

19.11.2022.

20:36

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

HNK Zagreb

HNK Zagreb

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Noć je kazališta! U 44 hrvatska grada ili mjesta održava se 14. po redu manifestacija koja slavi kazalište u svakom kutku zemlje. Cjelodnevni program koji donosi predstave, koncerte, izložbe i radionice nudi drukčije iskustvo zajedništva kazališne publike i umjetnika. 


- Gužvi nažalost nema, barem ne onakvih na kakve smo navikli u sestrinskoj manifestaciji Noć muzeja. Naime, u zagrebačkom HNK u ovim trenucima igra "Madame Butterfly" Giacoma Puccinija, no ta predstava nije u programu Noći kazališta. Čelnici kuća koje se nisu priključile i večernjim programom ili hit predstavama objašnjavaju to ranijom pretprodajom te ističu da ne bi bilo korektno prema pretplatnicima sada prodavati ulaznice po nižim cijenama, javila je novinarka HRT-a Maja Njirjak za Dnevnik HTV-a.

- Nadalje, tu je i održavanje i hladnog pogona, dodala je.

HNK u Zagrebu priključio se manifestaciji rano ujutro. Od 9 sati razgledavalo se kazalište.

Značajan dio programa posvećen je najmlađima.

Uključeno je 150 institucija, prvi put se uključuje i nezavisna scena, a ove godine vrlo primjetan porast i manjih mjesta - poput Oklaja, Belog Manastira ili Novog Marofa.

Ponegdje program traje i dulje - u zaprešićkim Novim Dvorima sutra u 17 sati, pa sve do 26. studenog u Stažnjevcu.

Program je svečano otvoren u Dječjem kazalištu Dubrava.

Kazališta u Oklaju nema, ali u Noći kazališta i u tom će mjestu podno Promine mnogi uživati u izvedbama glumaca, posebno djeca. 

- Oklaj je jedno od najmanjih mjesta koje se priključilo manifestaciji. A zahvaljući njoj, u mjesto koje nema ni glumačku družinu, umjetnost je stigla mještanima na kućni prag, javila je iz Oklaja novinarka Ivona Ramadža Čolić.

Druga je ovo godina da ovdašnja publika plješće u Noći kazališta. I ovakvim programom općina se trudi "hvatati" korak s većim sredinama, ne bi li vratili život u svoj kraj. Prominci su takvih sadržaja željni.

Kazališni zastor je u Oklaju "pao", a 45-minutnu predstavu odgledali su najiskreniji kritičari - u dahu! U goste im je stigla zagrebačka Mala scena, s bajkom slavne Ivane Brlić Mažuranić. 

Zabava, psihološki razvoj, obrazovanje i odgajanje buduće publike. Time se kazalište bavi. I baš zato je, ponavljaju svi kojima su drage daske koje život znače, i ova Noć kazališta važna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!