Danas u školskoj, sutra u kuhinji nekog poznatog restorana

17.03.2023.

07:01

Autor: Regionalni dnevnik/HTV /Sani Lukić/E.P.C.

Natjecanje mladih kuhara i ugostitelja u Bjelovaru

Natjecanje mladih kuhara i ugostitelja u Bjelovaru

Foto: HTV / HRT

Hrvatska, kao turistička zemlja treba sve više kvalitetnih kuhara, slastičara i ugostitelja. Mladi iz desetak škola središnje Hrvatske, najbolji učenici koji još bruse zanat na natjecanju turističkih, ugostiteljskih i prehrambenih škola, u Bjelovaru su pokazali koliko su dosad naučili i što znaju pripremiti.


Danas u školskoj, a sutra u kuhinji nekog od poznatih restorana, san je mnogih koji se školuju za ova sve atraktivnija zanimanja.

 

- Pripremali smo poširani brancin, što je dosta teško, ali uz muku uspjeli smo, kaže Martina Buhin, učenica Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. 


Cijeni se ne samo tehnika kuhanja, već i kreativnost i u konačnici izgled jela. Vidi se to na kraju i na tanjuru - uz u iste namirnice svako je jelo doista različito aranžirano. Pred ocjenjivačima zna zadrhtati ruka.


Pobjednik u posluživanju je Marko Đipalo, iz Bjelovarskog TUPŠ-a. 


Zdovoljan je, treme je kaže bilo, ali ta se vještina traži u turizmu. 


- Je, jako je traženo, kaže ovaj mladić koji je neka iskustva već stekao radeći preko ljeta.


Na natjecanju, domaćini nižu nagrade i pripremaju mlade za sve traženija zanimanja.


- Tu bih volio da postoji malo veći sklad između onih koji određuju upisne politike, između tržišta rada, između poslodavacca i onoga što oni traže i onoga što mi zapravo ovdje možemo producirati, mogli bi još i više, rekao je Dalibor Vukalović, avnatelj Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole u Bjelovaru.Među ocjenjivačima i kuharski majstori koji su prepoznali nadarene među natjecateljima.


- Troje sam vidio, koje bih ja čak rekao, i s njihovim mentorima sam se spominjao iz škole, daju ti energiju , stvarno su pokazali da imaju te vještine i da su stvarno za budućnost. Ja bih rekao, jako dobro, baš se vidi da vole, da grizu da rade, kazao je Erich Glavica, kuharski majstor i međunarodni sudac.


Dok peku zanat, pokazujući što znaju na natjecanjima, mnogi će već sutra u neki od restorana, dokazujući se gostima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!