Djeca zavladala Šibenikom

25.06.2021.

16:18

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Međunarodni dječji festival

Međunarodni dječji festival

Foto: Dusko Jaramaz / HRT/Pixsell

Dio šibenske prepoznatljivosti je već desetljećima - Međunarodni dječji festival. 61. put djeca su zavladala Šibenikom! Bogat program na ulicama i trgovima - od predstava, izložbi, do omiljenih radionica - šušur je koji djeca cijelu godinu nestrpljivo iščekuju!

Prolaskom kroz festivalska vrata šušur ne prestaje. Skrojen je grad po mjeri djece.

- Sviđa mi se što djeca glume i pjevaju. I ja poželim raditi predstavu, rekao je Jakov.

-Zabavno mi je. Ne znam što bih radila kući, istaknula je Nika.

Na svakom koraku se pleše, glumi i crta. Djeca se upoznaju i sa stripom i s karikaturom.

- Prvi zadatak je bio da nacrtamo nekog superheroja, a drugi da nacrtamo jednu životinju, naglasio je Franko.

U isto vrijeme, oni pak željni glume, "uhvatili" su se igle i konca.

- Radimo kostime za jednu predstavu, rekla je Tajana.

- Volim krojiti više nego crtati takve stvari, dodala je Marija.

- Kakav će ti kostim biti?

- Ne znam, nismo još počeli raditi, radimo kraljicu, odgovorio je Ante.

 - Moram priznati da smo započeli s tim da naprave neke skice i pokazali su se vrlo talentirani, kazala je kostimografkinja i voditeljica radionice Katarina Radošević Galić.

Šest stotina djece svoje talente teše na čak 33 radionice, a to je i bit festivala.

- Djeca iz Šibenika, ali i iz drugih sredina koja dolaze na festival imaju priliku raditi s raznim, brojnim umjetnicima, pedagozima. Mislim da je to jedan dar, poklon MDF-a građanima koji stvarno utječe na djecu od malena, poručila je voditeljica radioničkog programa MDF-a Ines Nimac.

S djecom nema šale, jer su uistinu zahtjevna publika.

- Treba se baš dobro potruditi da se svidiš djeci, jer oni iskreno reagiraju. Okrenu se i odu ili te ne gledaju ili rade nešto svoje, dodala je izvođačica Umjetničke organizacije Cirk Pozor Nikolina Majdak.

Festival nudi za svakoga ponešto iako je na 30% planiranog programa. Ljetna pozornica ugostila je međunarodne i domaće predstave različitih tematika - od talijanske renesanse do hrvatskih vila i vještica.

- To je prilika da se djeca u nekoj sredini upoznaju s raznim tipovima kazališta i da im se kazalište približi, rekao je ravnatelj zagrebačkog kazališta Prijatelj Hrvoje Zalar.

Šibenske galerije ukrasile su brojne izložbe renomiranih umjetnika. A galerija na otvorenome i vlast djece ostaju na šibenskim ulicama do trećeg srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!