Svako dijete treba dobiti jednaku priliku za obrazovanje

24.01.2023.

19:54

Autor: Domenika Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Međunarodni je dan obrazovanja

Međunarodni je dan obrazovanja

Foto: HTV / HRT

Međunarodni je dan obrazovanja, koji je prije pet godina uspostavila Opća skupština UN-a. Njime se ukazuje na probleme diljem svijeta i promoviraju projekti koji svakom djetetu daju jednaku priliku na obrazovanje. S tim ciljem, UNICEF u Hrvatskoj, u sedam općina Međimurske županije, provodi zanimljiv pilot projekt.

Tri centra igre s knjižnicama igračaka u tri međimurske općine postali su oaze igre, druženja ali i socijalizacije. Uključeno je više od tristo djece i njihovih obitelji iz romske zajednice.

- Otvoreni smo dva puta tjedno za djecu ali i za odrasle, centar igre je mjesto gdje cijela obitelj može doći na igru, nakon igre može se posuditi igračka, ili se uključiti u aktivnost koju imamo taj dan, radionicu, imamo i za djecu i za odrasle, rekao je koordinatorica Centra igre i predškole Monika Horvat, Orehovica.

Uz romske pomagače integracija ide lakše, a u programe predškole uključeno je tri skupine predškolaca, od rujna do lipnja. Trebalo bi početi s pripremama i ranije jer, ističu edukatori, tako su rezultati u školi bolji.

- Oni dolaze iz sredine u kojoj se ne govori hrvatski, moraju naučiti držati olovku, a moraju se i igrati jer su djeca, istaknula je Horvat.

A u UNICEF-u, koji sudjeluje u projektu "EU Jamstvo za svako dijete" čiji su dio centri igre i predškola, ističu - što je dijete u nepovoljnijem položaju, to je polazak u vrtić važniji.

- Djeca koja su izložena riziku od isključivosti, što zbog siromaštva ali i s teškoćama, djeca koja ne govore većinski jezik, većinom su to romska djeca, poručila je voditeljica Odjela obrazovanja, UNICEF Hrvatska Ivana Ćosić.

A kako bi naučili raditi s djecom iz raznih skupina, i odgojitelji i budući učitelji proveli su dio stručne prakse u neformalnom okruženju Centra igre u romskim naseljima.

- Nastojimo čim više tih motoričkih sposobnosti, fizičkih, psihičkih, da budu čim zreliji u ravnomjernosti, u skladu s djecom u vrtiću gdje obavljamo praksu, kazala je studentica predškolskog odgoja Anamarija Antolović, Učiteljski fakultet, Čakovec.

Razvijaju se i nove odgojne metode kojom odgojitelji, kao što je Lana, uz pomoć lutke različitih osobina, uče najmlađe zdravim međuljudskim odnosima i empatiji.

- Uveli smo Davora u skupinu i riješili problematiku, riješili smo da ne moramo uvijek biti prvi, da moramo poštivati red, da moramo čekati, da moramo poštivati jedni druge i da uvijek postoji šansa za biti prvi i netko drugi, rekla je odgojiteljica DV Maslačak Lana Kovačić, edukatorica metode "Persona Doll", Mursko Središće.

Zato u UNICEFU pozdravljaju najavu gradnje novih vrtića, ali i najavu promjene modela financiranja predškolskog odgoja - gdje će osnivačima vrtića koji nisu dovoljno razvijeni i država pripomoći u financiranju predškolskih ustanova.

Jer najvažnije je da svako dijete na vrijeme dobije mogućnost za iskorak iz siromaštva i isključivosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!