Aplikacijom otjerajte komarce

09.03.2023.

19:55

Autor: Domenika Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Aplikacijom otjerajte komarce

Aplikacijom otjerajte komarce

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog klimatskih promjena dosadašnje metode borbe protiv komaraca sve su manje efikasne. Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković i Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta nude rješenje za buduće najezde - aplikaciju koja predviđa kada je populacija komaraca na nekom području najranjivija i čime se može najučinkovitije tretirati. 


- U arhivu smo bez veće muke pronašli dobro poznate prizore iz istočne Slavonije tijekom ljetnih mjeseci - najezda komaraca koji svima zagorčavaju život, naglasila je novinarka HRT-a Domenika Bratović-Vela. 

Klimatske promjene utječu i na komarce, njihovo češće razmnožavanje i dolazak novih, opasnijih vrsta.

- Blaže zime koje nas očekuju, omogućuju novim vrstama komaraca da se nasele na naše područje, možemo očekivati nove bolesti, uz ove postojeće, poručio je dr.sc.Tin Klanjšček, Institut Ruđer Bošković.

Zato dosadašnje mjere obuzdavanja najezda komaraca imaju sve manje uspjeha. No, trogodišnja suradnja biologa s osječkog sveučilišta i matematičara i ekologa s Instituta Ruđer Bošković donijela je aplikaciju koja, uvjereni su, može obuzdati barem jednu vrstu dosadnih, ali i opasnih napasnika.

- Mi smo razvijali model za kontrolu poplavnih komaraca, to su komarci čija jajašca prežive i do sedam, osam godina u zemlji, kada dođe voda, plitka, oni se izliježu i daju novu generaciju, cilj je uloviti ih u tom stadiju prije nego se razmnože, dodao je Klanjšček.

Iza matematičkog modela i prikupljenih podataka stoji naporan terenski rad mladih istraživača na nekoliko kontrolnih točaka.

- Halaševska bara u OBŽ, dolina rijeke Raše i Papuk, Jankovac. Ljetni mjeseci su najteži, kad je populacija komaraca intenzivna pogotovo u istočnoj Hrvatskoj, gdje smo se borili s komarcima i štitili od uboda, rekla je  asistentica Tamara Đerđ, mag. biol. Odjel za biologiju, UNIOS. 

- Mi smo u okviru projekta napravili nekoliko anketa s lokalnim samoupravama, iznenađujući odziv je bio...Osobno smo bili u nekoliko gradova, općina koje su izuzetno zainteresirane za to, istaknuo je Branimir K. Hackenberger, mag. prot. nat. et amb., Odjel za biologiju, UNIOS.

Aplikacija s lokalnim karakteristikama populacije komaraca i efikasnim mjerama kontrole dostupna je korisnicima iz cijele zemlje jer komarce ne zaustavljaju ni općinske ni županijske granice.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!