20:31 / 15.04.2021.

Autor: Domenika Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Stručna praksa kod poslodavaca

default error photo

Više od 60 strukovnih nastavnika iz cijele Hrvatske dobilo je priliku za stručnu praksu kod poslodavaca. Projekt "Nastavnici u poduzeća - praksa za nastavnike" omogućio im je da budu kuhari, prodavači, proizvođači sira.


Na tjedan dana profesorica Mirjana Pavičić - razred je zamijenila praksom u trgovini. I još jednom naučila nešto novo.

- Mi možemo dobiti prekrasnih podataka o robi, slaganju robe, sniženju cijena i kako to primijeniti u nastavi da bude modernija, suvremenija, interesantnija, rekla je profesorica strukovnih predmeta u Trgovačkoj školi iz Zagreba Mirjana Pavičić.

Uz ovako motivirane profesore i učenici strukovnih škola bit će na dobitku - ističe njezina mentorica iz tvrtke.

- Ova sva zanimanja koja su deficitarna, sve manje je učenika koji se upisuju u trgovačke škole i ostale, da ih oplemenimo i da ih napravimo tržišno zanimljivima, naglasila je mentorica na projektu "Praksa za nastavnike" Ivana Drobac


Sve što je prošao na praksi prenio je učenicima i voditelj praktične nastave u Drvodjeljskoj školi.

- Da vide koliko je bitno, važno i potrebno u tijeku školovanja tako se obrazovati i samoobrazovati, jer žalosno je da 90% nekih usmjerenja nisu spremni za tržište rada, istaknuo je profesor i voditelj praktične nastave iz Drvodjeljske škole Zagreb Josip Tomičić.

Baš to - bolje povezivanje poslodavaca i budućih radnika tijekom školovanja - cilj je ovog projekta stručne prakse za nastavnike.

Pokrenuo ga je Austrijski ured za vanjsku trgovinu, priključila se Agencija za strukovno obrazovanje.

- Zadovoljni smo što se, čak i u ovo pandemijsko vrijeme, na 80 ponuđenih mjesta u 28 tvrtki prijavilo 62 nastavnika i provelo vrijeme na stručnoj praksi, naglasila je Sonja Holocher-Ertl, Austrijski ured za vanjsku trgovinu.

- Nastavnici su kroz naša istraživanja i evaluacije pokazali da im je baš to potrebno, usavršavanje u struci, nove tehnologije, novi materijali, novi pristupi, dodala je pomoćnica ravnatelja Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Vesna Anđelić.

Nova prilika za ovakvu stručnu praksu profesora bit će, najavljuju u agenciji, u kolovozu. Petnaest poslodavaca već je osigurano.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!