50 tisuća komaraca pušteno u Premanturi i općini Medulin

12.07.2022.

16:39

Autor: Anita Bartolović/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

50 tisuća komaraca pušteno u Premanturi i općini Medulin

50 tisuća komaraca pušteno u Premanturi i općini Medulin

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Sezona je komaraca. Imamo dosta svojih, a u prirodu je ovih dana pušteno još tisuće uvezenih, novih. No, ne moramo strahovati od najezde ni uboda. Riječ je o sterilnim mužjacima tigrastog komarca te se na taj način nastoji smanjiti njihova brojnost. Riječ je o pilot projektu, a prvi su komarci pušteni u Premanturi i općini Medulin.

Sterilnim jedinkama želi se smanjiti populacija tigrastog komarca. 

- To je invazivna strana vrsta koja se ovdje nastanila i poprilično udomačila te istiskuje naše domaće vrste, a i potencijalni je prijenosnik bolesti, rekla je Ivana Kirin, veterinarka.

Kako bi se smanjio rizik od bolesti, provodi se nova metoda suzbijanja komaraca, takozvanom SIT tehnikom.

- Biološki prihvatljiva i prihvatljiva za okoliš zato što ne dolazi do ispuštanja pesticida. Nakon parenja sterilnih jedinki mužjaka i divljih ženki koje oni tu zateknu, jajašca neće biti oplođena i neće doći do porasta broja, rekao je Nediljko Landeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo IŽ.

Nakon puštanja u prirodu stanje će se pratiti na dva načina.

- Komarce koje ispustimo svakog ponedjeljka dobiju posebnu boju da bi kod reizlova mogli zaključiti od kuda je, kojeg je datuma taj komarac i koliko je uspio preživjeti, istaknuo je Landeka. 

- I postavljanjem klopki. U Premanturi ih trenutno ima 20. To je jedna dašćica u vodi na koju ženka polaže jajašca, dodala je Kirin. 

Pedeset tisuća sterilnih jedinki puštat će se svakog ponedjeljka do prvog kolovoza. Cilj je smanjiti populaciju tigrastog komarca na području Istarske županije, ali i smanjiti uporabu insekticida u okolišu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!