Ludo vrijeme utječe na zdravlje

20:51 / 04.02.2021.

Autor: Domenika Bratović-Vela/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Zagrebačka Hitna pomoć

Zagrebačka Hitna pomoć

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Prije samo nekoliko dana u nekim je dijelovima zemlje bilo i do -15, u četvrtak u nekima i do +17. Tako velike temperaturne razlike izazivaju razdraženost i opći umor, koje mnogi teško podnose.

Prije tri dana ralice na cestama i snježni uvjeti, a u četvrtak - svibanjske temperature. 

Na zagrebačkoj hitnoj pozive su primali od jutra. Mnogima škodi nagli pad tlaka u zraku i porast temperature.

- Veliki broj ljudi reagira razdražljivošću, nesanicama, vrtoglavicama, glavobolje, kronični umor osjećaju, a kronični bolesnici, pogotovo kardiopati, srčani bolesnici, u ovakvim situacijama se njihove tegobe još više pogoršavaju, kazala je za središnji Dnevnik HTV-a voditeljica smjene  u Zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba Deana Martinić.

Po južini nije lako ni raditi s ljudima, a osjećaju je i kućni ljubimci.

Ovakve oscilacije u temperaturi nisu neobične za veljaču-prevrtaču, objašnjava glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

- Raznolika smo zemlja, ne možemo generalizirati, reći 'diljem Hrvatske je iznadprosječno toplo'. Postoje razlike, definitivno je toplije u kontinentalnim krajevima Hrvatske nego što je uobičajeno tijekom zime, kaže Vakula.

Dodao je da se visoke temperature, pa i noću, očekuju do sredine sljedećeg tjedna. Tek potkraj idućeg tjedna stiže zahladnjenje uz koje se lakše diše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!