Mladi izumitelj iz Runovića otvorio pogon električnih bicikala

18.03.2021.

07:30

Autor: Tatjana Lisičin/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Mladi izumitelj

Mladi izumitelj

Foto: Dnevnik / HRT

Mladog 23-godišnjeg inovatora Marija Ljubičića iz Runovića kod Imotskoga upoznali smo prije dvije godine kada je osmislio električni bicikl potpuno prilagođen korisniku. Nedavno je u rodnome mjestu otvorio pogon iz kojeg će uskoro izići novi model, čiji je izgled još tajna.

U malom prostoru mnogo strojeva. I još više volje i elana. U Mariovu pogonu nema vremena za dokolicu. Novi model predstavit će za nepuna dva tjedna.

- Mi proizvodimo tu naš električni bicikl koji komunicira s korisnikom, priča na više jezika, ima našu bateriju, u biti proizvodimo softver, elektroniku i bateriju i cijeli okvir. Ramu prilagođavamo kupcima, cijeli bicikl od nule tu proizvodimo, govori Mario Ljubičić.

Mala i mlada ekipa radi za Marija. Dva brata, rođak i prijatelj na dan proizvedu do deset bicikala. U obradnom centru u Posušju sklapaju sitne dijelove, a u Imotskom u svojem razvojnom centru zaposleno je troje ljudi. 

- Nas u proizvodnji ima 4, planiramo imati kontinuitet i zaposliti desetke ljudi, čak je malo problem pronaći kadar u Imotskome, mogu to reći, govori Mario.

- Ja sam inače u Razvojnom centru Imotski. Tu programiramo razvojan sustav za bicikle, kontrolu bicikala, mobilnu aplikaciju, web. Sve što se tiče firme i programiranja, ističe Ivan Ljubičić.

Kada treba, Ivan radi i u pogonu. Ovdje svi znamo sve raditi i za sve smo zaduženi, kažu ti mladi, pametni, vrijedni i poduzetni ljudi.

- Jednom se živi, treba se izboriti za nešto. Svi nekako gledamo da se ostane u Runovićima, da tu radimo, da tu živimo. Da tu funkcioniramo, jer sve se može kad se hoće, naglašava Ante Ljubičić.

- To je jedna vrhunska tehnologija, imamo svoje kupce, imamo svoju budućnost. Zajedno ćemo rast u Imotskome, zapošljavat ćemo ljude i to je naš plan. Ja ne volim reći da se ne može. Mi ćemo ako treba napraviti raketu, dodaje.

Raketu će napraviti, šale se, ako im baš svi planovi propadnu, a to je teško zamisliti. Njemački kupac naručio je stotinjak bicikala, zainteresiranih je mnogo i diljem Hrvatske. Inovativni proizvod žele hoteli, restorani, turističke zajednice. Mladi ljudi, s jasnom vizijom i znanjem što i kako treba raditi, ljudi poput Marija, najveće su hrvatsko blago.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!