Nagrade za inovativno poučavanje

18.09.2021.

21:52

Autor: HRT/Dnevnik/Dominique Bratović-Vela

Nagrade za inovativno poučavanje

Nagrade za inovativno poučavanje

Foto: HRT / Dnevnik

U "Erasmusu +" - programu mobilnosti učenika i učitelja te usavršavanja i obavljanja stručne prakse diljem Europe, Hrvatska je vrlo uspješna. Od ove godine dodjeljuje se i nagrada najboljim projektima, i to u 4 kategorije. Upoznajte prve hrvatske dobitnike.

Tri hrvatske škole i jedan dječji vrtić prvi su dobitnici Europske nagrade za inovativno poučavanje. Nakon razmjene iskustva s odgojiteljima diljem Europe, vrtić na zagrebačkoj Knežiji postao je još kreativniji i otvoreniji.

- Sve ono što smo nekad planirali u zatvorenim prostorima planiramo s djecom vani, jako važno pratiti dječji interes, kroz svakodnevne aktivnosti, kroz svakodnevnu igru, rekla je Silvija Zlatar, odgojiteljica, DV Matije Gupca, Zagreb.

U svaki novi dan u vukovarskoj školi za učenike s teškoćama uključen je i školski ljubimac zamorac Gricko.

- Mi unapređujemo učenje i poučavanje u našoj školi, djeca žive i rade sa životinjom i na taj način poboljšavaju i razvijaju svoje kompetencije, kaže Dejana Varnica, psihologinja, OŠ Josipa Matoša, Vukovar.

Kako bolje nazvati dvogodišnji inovativni projekt za razvijanje tolerancije nego "Imagine".

U njemu su đurđevački srednjoškolci naučili voditi radionice za vršnjake iz drugih zemalja.

- Sveukupno smo osmislili 63 pedagoške radionice, teme su bile "upoznajmo se, pa usmjerene na ravnopravnost, na osnovu spola, podrijetla, jezika i za skupine smanjenih mogućnosti!", navodi  Ana Huzjak prof., Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva, Đurđevac.

Profesori i učenici zagrebačke Škole za medicinske sestre Vrapče osmislili su digitalni priručnik koji se pokazao nezamjenjivim u vrijeme nastave na daljinu.

- Budući da nam je on line nastava oduzela dosta kliničkih vježbi, bilo nam je super to što smo kroz taj priručnik mogli "ući" u ambulantu i vidjeti kako se to zapravo previja rana, rekla je Patricija Penezić, učenica 5. razreda, Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb.

Ove dobitnice prve europske nagrade za inovativno poučavanje nisu se bojale promijeniti metode rada i ponovno učiti s kolegama diljem Europe.

- Jako je teško planirati bilo što u ovim okolnostima ali ponosni smo na naše korisnike i mislimo da dobro odolijevaju ovim okolnostima, kaže Tea Režek, Agencija za mobilnost i programe EU.

I usprkos pandemiji već planiraju nove projekte, s novom generacijom učenika.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!