Šestogodišnji Luka, talentirani ribolovac

15.06.2022.

08:57

Autor: Željka Lopac Purković/More/HRT

Šestogodišnji Luka, talentirani ribolovac

Šestogodišnji Luka, talentirani ribolovac

Foto: HTV / HRT

Luka Veljković, šestogodišnji dječak, najmlađi je trofejni ribolovac na Krku. Treba znati, kaže, razvući štap, zavezati udicu za konop i pravilno zabacit gdje ima ribe. Zvuči jednostavno, ali praksa baš i nije laka.

Trener Milivoj Jurić hvali Luku i objašnjava da oni koji su prošli kroz školu ribolova znaju koliko je "pipljivo" vezivanje udica i rađenje naveza. Zbog nedovoljno razvijenih finih motoričkih vještina djeca mlađa od osam godina rijetko uopće uspiju ovladati vezanjem udica.

- No naš Luka je to nevjerojatno brzo prihvatio i naučio, tako da u ovih osam godina što radim ozbiljno s djecom, on je stvarno talentiran za ribolov, kaže trener Jurić.

Ribolovca Luku naučio je pecati njegov djed Jovica iz Rubice u Slavoniji. Lukina majka Sanda Veljković kaže pak da je mali ribolovac od sv. Nikole zaželio samo pecaljku koja hvata velike brancine.

Nije trebalo dugo da krčki ribolovci zapaze Luku. Trener Jurić prisjeća se da je dječarac dva mjeseca bio u klubu, došao na klupsko prvenstvo, uhvatio 44 ribe i da je to bilo dovoljno za drugo mjesto u konkurenciji s djecom koja imaju 16, 17 godina.

Za ovu dob iznimno je važna podrška roditelja, a Luka to ima, kao i vodstvo iskusnih vrhunskih trenera. Tonči Babić iz Športskog ribolovnog društva Lovrata na Krku objašnjava da svatko tko s ljubavlju, kao i Luka dođe u klub, za nekih pet, šest ili 10 godina ostvari zavidne rezultate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!