Sigurno zaposlenje i dobra plaća

13.05.2023.

19:58

Autor: Mariola Milardović Perić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Tražena zanimanja

Tražena zanimanja

Foto: HTV / HRT

Privučeni, prije svega, sigurnim zaposlenjem i dobrim plaćama, mladi se sve više vide u, primjerice, graditeljstvu i turizmu. I u Dalmaciji, gdje su trogodišnja strukovna zanimanja osmašima često bila na dnu upisne ljestivice, posljednjih godina situacija se mijenja.

Šesnaest mu je godina. Dok njegovi vršnjaci ne ispuštaju mobiltel iz ruku, njemu je joystick - upravljač bagera.

- Ja sam se oduvijek igrao s bagerima. To me zanimalo. Otac mi je malo po malo davao bager da se učim i ja sam možda s devet godina naučio voziti bager, naglašava Borna Jelvić Šeko iz Muća.

Puca od ponosa otac Ante dok nadgleda spretnog i vještog nasljednika.

- U početku mu je bilo kao igračka, a danas, sutra to će mu biti posao, rekao je Ante Jelavić Šeko.

I to unosan, jer najniža cijena sata bagerista je 40 eura. Posla napretek. Liste čekanja za vrsne majstore nekad i duže nego za specijalističke preglede. I zato se Borna školuje za upravitelja samohodnim građevinskim strojevima.

- Kada završim školu, kupit ću novi bager, veći kamion i ostat u Muću, govori Borna. 

Borna je učenik drugog razreda splitske Škole za dizajn, grafiku i održivi razvoj. Pregršt je zanimanja u toj školi, u Borninu razredu sve redom deficitarna.

- Novo zanimanje na tržištu rada, dosta je traženo. A zarada, zarada je velika, to je jako važno i posla ima tko hoće raditi, naglašava Ivan Miljak, 2. razred, smjer - monter suhe gradnje. 

Unatoč tomu, lani smo izdali 130 000 radnih dozvola za strance, najviše u sektoru graditeljstva.

Ove godine bit će ih još i više.

- Samo u prva četiri mjeseca izdali smo dvije trećine, možda i više radnih dozvola u odnosu na lani, istaknuo je Joze Tomaš, predsjednik HGK ŽK Split. 

Još postoji otklon prema trogodišnjim zanimanjima, ali i to se mijenja. Tržište rada diktira uvjete. 

- Raste interes za ovim zanimanjima i nadamo se da će doći na vrijednosti koje zaslužuju. Ono što mi uvijek govorimo da ne postoji dobar interijer i dobar dizajn bez dobrog obrta i toga smo svjesni, naglasila je Sela Tecilazić, ravnateljica Škole za dizajn, grafiku i održivi razvoj, Split.

- Ovo su zanimanja u kojima se prljaju ruke i to je možda jedini problem, ali posla uvijek ima i uvijek će ga biti, naglasio je Enco Kovačević, rofesor strukovnih predmeta u Školi za dizajn, grafiku i održivi razvoj, Split.

I što je najvažnije, ovi će momci biti školovani majstori svojeg zanata. Bageristi, zidari, keramičari, ličioci i ostali posao ne traže, čeka ih na svakom koraku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!