U školi proizvode sok i čips od jabuke

09.01.2022.

12:21

Autor: Zrinka Perić/I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Izrada čipsa od jabuke
Izrada čipsa od jabuke
Foto: Dnevnik u podne / HRT

Učenici Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima uz učenje i stvaraju. Proizvode sok i čips od jabuke, a u plastenicima uzgajaju povrće i cvijeće. Njihova škola jedna je od samo tri u zemlji koje su Regionalni centri kompetentnosti za poljoprivredu.

Žute i sočne jabuke učenici su ubrali u svom školskom voćnjaku. Kad kraljicu voća dobro očiste sjeckaju ju i buše. Za čips moraju biti malo deblje, iste dužine i širine. Jer samo takvi kolutići iz pećnice izlaze kao hrskavi čips. U zdravoj grickalici uživaju - bez grižnje savjesti.

- Ne može se udebljati zato što je ovo prezdravo i nema toliko ugljikohidrata, ističe učenica Nikolina Mijić.

- Ne stavlja se nikakav konzervans ni šećer nego je zdravo i prirodno, naglašava učenik Goran Živić.

U vinkovačkoj eko školi osim jabuka uzgajaju i povrće. I to bez pesticida.

Bujne glavice salate sami su uzgojili.

Većina učenika s roditeljima već beru plodove s vlastitih oranica.

- Učenici nastoje i prodati te proizvode i pronaći kanale prodaje tako da izrađuju i deklaracije. Sve radimo da educiramo učenike da sutra budu spremni za tržište rada, ističe ravnateljica Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima Ružica Zucić.

Najveći im je kažu san vratiti život u pusta slavonska sela. Za njih dvojbe nema - ostaju u Slavoniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora