Izrada čipsa od jabuke
Foto: Dnevnik u podne / HRT
Učenici Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima uz učenje i stvaraju. Proizvode sok i čips od jabuke, a u plastenicima uzgajaju povrće i cvijeće. Njihova škola jedna je od samo tri u zemlji koje su Regionalni centri kompetentnosti za poljoprivredu.
Žute i sočne jabuke učenici su ubrali u svom školskom voćnjaku. Kad kraljicu voća dobro očiste sjeckaju ju i buše. Za čips moraju biti malo deblje, iste dužine i širine. Jer samo takvi kolutići iz pećnice izlaze kao hrskavi čips. U zdravoj grickalici uživaju - bez grižnje savjesti.
- Ne može se udebljati zato što je ovo prezdravo i nema toliko ugljikohidrata, ističe učenica Nikolina Mijić.
- Ne stavlja se nikakav konzervans ni šećer nego je zdravo i prirodno, naglašava učenik Goran Živić.
U vinkovačkoj eko školi osim jabuka uzgajaju i povrće. I to bez pesticida.
Bujne glavice salate sami su uzgojili.
Većina učenika s roditeljima već beru plodove s vlastitih oranica.
- Učenici nastoje i prodati te proizvode i pronaći kanale prodaje tako da izrađuju i deklaracije. Sve radimo da educiramo učenike da sutra budu spremni za tržište rada, ističe ravnateljica Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima Ružica Zucić.
Najveći im je kažu san vratiti život u pusta slavonska sela. Za njih dvojbe nema - ostaju u Slavoniji.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!