"Životinjska farma" s više od 200 izvođača u Lisinskom

28.11.2021.

07:00

Autor: Jana Haluza/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Životinjska farma

Životinjska farma

Foto: Dnevnik / HRT

Nastavljena je višegodišnja tradicija povezivanja studenata više zagrebačkih fakulteta. Rezultat je premijera opere basne skladatelja Igora Kuljerića Animal Farm. U maestralnoj glazbenoj adaptaciji Orwellove Životinjske farme Kuljerić je stvorio istinski spektakl i uključio niz žanrova - mjuzikl, jazz, pop, operu te crnačke i duhovne pjesme.

U maniri velikih diktatora, svinje podižu revoluciju protiv čovjeka s kojim se na kraju slože i nazdravljaju. Radnja je to opere basne "Životinjska farma", kao i alegorijskog romana Georgesa Orwella prema kojemu je skladatelj Igor Kuljerić napisao libreto i dao ga prevesti na engleski.

- Životinjska farma je sigurno jedno opće mjesto, od lektire na dalje, svi se na nju referiramo kao i na '84. koja je u krajnjoj liniji odavno prošla, kaže redatelj Krešimir Dolenčić.

Dolenčić redateljski rad dijeli sa svojom studenticom kazališne režije i radiofonije.

- Redateljski ova opera značajna je po tome što je tu izražen jasan kontrast između nekog životinjskog početnog optimizma i kasnije represije, rekla je studentica i redateljica Kristina Grubiša.

Zanimljive kostime, projekcije i scenografiju izradili su studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti na radost kolega s Muzičke akademije.

- Tu najmanje razmišljamo o pjevanju, jel toliko je scene, pokreta, da je to sporedna stvar, što je zapravo i super, jer mi inače previše razmišljamo o pjevanju, kaže Marija Salečić u ulozi Kobile Moly.

Ukupno 250 izvođača, pjevača, zborista, glumaca, orkestralnih glazbenika i članova popratnog tima drži na okupu čvrsta ruka maestra Mladena Tarbuka.

- Mi tu djelujemo kao korektiv naše glazbene scene koja se jako maćehinski odnosi prema hrvatskoj glazbi. Dakle, ja sam kao predsjednik Hrvatskog društva skladatelja malo pritisnuo da se dogodi hrvatska glazba i hrvatska glazbena scena, ističe dirigent Mladen Tarbuk.

Ostaje nada da će ovo vrijedno djelo napokon naći mjesto na repertoaru nacionalnih kazališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!