Zgrada pulske tržnice mjesto susreta i gradskih priča već 120 godina

04.04.2023.

17:33

Autor: Marko Percan/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Tržnica u Puli

Tržnica u Puli

Foto: HTV / HRT

Ovih dana navršilo se 120 godina od otvorenja zgrade pulske tržnice. Jedan je to od naših najljepših primjera secesijske arhitekture koji je predstavljao pravo građevinsko čudo. Od 1903. pa do danas, zgrada pulske tržnice ostaje mjesto susreta i gradskih priča.


Galerija
Tržnica u Puli, Foto: HTV/HRT
Tržnica u Puli, Foto: HTV/HRTTržnica u Puli, Foto: HTV/HRTTržnica u Puli, Foto: HTV/HRT

Ovako je izgledala prije stotinjak godina. Ovako 60-ih. A ovako danas. Pulska tržnica ili kako pravi Puljani kažu - markat, već je 120 godina mjesto susreta.

Svi su ovdje prijatelji. Posebno oko šanka.

- Kavu popijem sa ženom ujutro pa sam na miru, za HRT Regionalni dnevnik rekao je prolaznik. 

Popiti ovdje piće - ima to neki poseban šarm. Jer zgrada je jedan od najljepših primjera secesije koja zahvaljujući svojoj željeznoj konstrukciji predstavlja pravo građevinsko čudo. Otvorena je 1. travnja 1903. U Puli koja je tijekom stoljeća stalno mijenjala vlast, ova zgrada već 120 godina ima istu namjenu.

- Ona je kao svugdje u svijetu trbuh grada, gdje svi njezini stanovnici, ali i gosti žele doživjeti gastronomiju, tradiciju i duh našeg grada , kazala je Gordana Žmak, direktorica Tržnice Pula. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!