Pasji Bogdanov život dvadesetak kilometara od Zadra

26.01.2022.

20:03

Autor: Melita Šare/Dnevnik/HRT

Jedino društvo su mu mačke

Jedino društvo su mu mačke

Foto: Dnevnik / HRT

Oboružali smo se rukavicama, kapama, šalovima, drva pucketaju, satovi za struju nemilo se vrte ovih dana diljem Hrvatske, od sjevera do juga. No, ima i onih koji ispod nule preživljavaju bez struje, grijanja, tople vode. Tek dvadesetak kilometara udaljeni od grada Zadra, u Biljanama Donjim.

Bogdan Lakić iz zaseoka Trljuge u zadarskom zaleđu hoda teško, na štakama, da se ugrije dok je još dnevno zubato sunce. Njegov dom je kamp-prikolica tik uz obiteljsku razrušenu kuću.


- Najradije bih da mi naprave zeru krova i kupatilo, da imam struju, televiziju i da se oporavim, kaže.


Legne u pet popodne, nikakve grijalice, pogotovo plinske, u kamp-kućici ne dolaze u obzir. Nekoliko pokrivača, jorgan. To je njegovo centralno. 


- Imao sam onaj naš biljac dalmatinski i deke, vidim ujutro rosa po biljcu, kaže.


Ujutro umivanje. Voda se često zaledi. Pa Velebit mu se vidi s prozora. Posuđe se pere ovako. Kuhala nema i ono je opasno u ovoj kućici pa mu hrana stiže iz benkovačkog Caritasa.


- To je opasno, ovo je plastika, to plane k'o barut, kaže Bogdan.


Boji li se kada bura zapuše s Velebita i da se ne smrzne? 


- A nije, brate. Navikao sam na gore, kaže.


Jedino društvo su mu mačke, s kojima dijeli svoju hranu iz pučke kuhinje. A jedina vedrina za ova zubata sunca u tužnim Trljugama njegov je nevjerojatan duh, optimizam i skromnost. Pasji život, dvadesetak tek kilometara od Zadra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!