Adrenalinski turizam u kanjonu Čikole

28.08.2021.

17:02

Autor: Anamarija Škorić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Kanjon Čikole

Kanjon Čikole

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Kanjon Čikole i Miljevački plato - raj su za aktivni turizam. Zipline preko riječnoga korita, ferata - osigurana planinarska staza u kanjonu, više od 80 kilometara pješačkih i biciklistističkih staza, privlače goste i jak su adut razvoja cijeloga kraja. 

Preko Čikole se spušta i do 70 kilometara na sat, a glavne aderanalinske lokacije posjetila je i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska čiji je snimatelj s kamerom u ruci isprobao zipline: 

Tri su čelična užeta, razapeta 130 metara iznad ljeti - suhog vodotoka.


- Sveukupna dužina iznosi oko 1400 metara i vožnja se mjeri u sekundama. To relativno brzo ide. Predsezona pretežno dovodi domaće goste, a sad kad je sezona posjećenost je velika a i zainteresiranost također, kaže voditeljica ziplinea Antonija Mihaljević.


Strah je suvišan jer svaki spoj, kopča - dvostruko se provjerava, pa i djeca "niz žicu" mogu sama, a "ovjesiti" se može i sa klisura kanjona, no bez treninga penjanja nema.


Staza popularno nazvana "Via ferata", petkilometarski je planinarski put. Trasa mu vrluda, nadvijajući duboke riječne grote.

Via ferata

Via ferata

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Još je jakih aduta za "ubrzavanje bila" u miljevačkom kraju: 80 kilometara staza, uz sustav javnih bicikala, za pedaliranje je dostupno i onima bez vlastita 2 kotača. 


Tu je i novi hostel na Miljevicima: uređen europskim novcem, uz vile s bazenima, karika je koja nedostaje u ponudi smještaja.


- Komparacije radi 2010. imali smo negdje 50-ak ležaja službeno, sad smo nešto preko 700 ležaja, napominje Ivana Sučić, pročelnica odjela za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti Grada Drniša.


Ivana Sučić dodaje da je cilj projekta održivi razvoj prirodne baštine drniškoga kraja, njena valorizacija, posebno u turističke svrhe, te otvaranje cijelog kraja prema posjetiteljima i turistima.


Plan za budućnost Čikolu je premostiti visećim pješačkim mostom. Još jedna atrakcija, čitavome kraju potvrdit će status meke adrenalinskog turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!