Stalni gosti najbolja su reklama našem turizmu

25.08.2021.

12:14

Autor: Morana Baričević/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Obitelj Piringer

Obitelj Piringer

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Stalni gosti najbolja su reklama našem turizmu. Njemačkom bračnom paru Piringer, koji već 50 godina ljetuje u Slađenovićima, ta mala uvala u Dubrovačkom primorju je raj na zemlji i drugi dom. 

Posljednjih godina dočekuje ih već druga generacija domaćina iznajmljivača za koje kažu da im nisu samo prijatelji, nego obitelj, a mi im želimo ponovni dolazak i dogodine.


Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Horst Piringer se još živo sjeća tog prvog ljeta u Slađenovićima 1970. godine: održavalo se Svjetsko nogometno prvenstvo u Meksiku. Televizor je bio postavljen, ali bez antene pa je uzeo žičanu vješalicu za odjeću:


- Napravio sam krug, dva pola, uključio u televizor i dobili smo i sliku i zvuk. I imali smo mnogo posjetitelja. I odgledali smo sve utakmice, sjeća se Horst.


Otada do danas puno se toga promijenilo, pa tako i dubrovački turizam.


- Drukčije je. Prije smo znali biti gotovo sami u gradu, uvijek bismo našli parking. A sada..... Nije baš lako, dodaje Susanne Piringer.


U pola stoljeća, koliko dolaze ovamo, s domaćinima su se zbližili poput obitelji. Obližnja kapelica svetog Ivana Krstitelja posebno im je važna.


- Ona je napravljena od 1552. do 1594. godine. Pomorac Giovanni Petričević imao je brodolom u Mljetskom kanalu i spasio se ovdje na ovom mjestu. I onda se on zavjetovao da će napraviti kapelicu i za 40 godina sa svojim neputom je napravio kapelicu sv Ivana, pojašnjava domaćin Zoran Milić.


Tijekom 1990-ih, od rata i stonskog potresa, teško je oštećena.


- Pokrenuo sam akciju u Marburgu velikim koncertom u jednom drevnom dvorcu i prikupljao sam novac. Godinu dana kasnije došao sam i vidio da je fantastično. Volim tu malu crkvicu, ističe Horst Piringer.

Obitelj Piringer pred kapelicom sv. Ivana

Obitelj Piringer pred kapelicom sv. Ivana

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Tu posebnu vezu s ovom uvalom, ali i sad već drugom generacijom svojih domaćina, prenijeli su na djecu i unučad.


- Imala sam godinu i po kad sam prvi put došla ovdje. I svaki put kad dolazim osjećam se kao da dolazim doma na neki način jer ovu obitelj poznajem cijeli svoj život, dojam je kćerke Patricie Hoffmann.


Prošle, pandemijske godine, nisu mogli doći.


- Zato smo ove godine došli u kolovozu da budemo sigurni da možemo doći. Nikad se ne zna kad će zatvoriti granice ili kad će nas delta soj preplaviti. Zato smo sad ovdje. I sretni smo zbog toga, komentira Susanne.


A sretni su i turistički djelatnici:


- Sam boravak gostiju, koji prosječno ovdje traje sedam dana, znači da se oni ovdje osjećaju, prvo ovdje u kući kao doma, a onda i u našoj općini. Naši najbolji ambasadori turizma su naši stari gosti, napominje direktor TZ općine Dubrovačko primorje Slaven Zvono.


Iako, nakon 50 godina, za Piringere se teško može reći da su gosti. Ovdje im je drugi dom.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!