Turistička oaza na kamenom otoku

26.08.2021.

13:57

Autor: Tomislav Rataj/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Pag

Pag

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Unatoč izazovima otok Pag i ove godine bilježi nove turističke rekorde. Srednjovjekovni grad Pag je, naime, turistička oaza na kamenom otoku nalik površini Mjeseca.

U neizvjesnoj turističkoj sezoni goste nastoji privući svojom tradicionalnom ponudom, ali i nekim novim turističkim adutima.


Koja je tajna uspjeha i što svojim posjetiteljima nude, doznajte u reportaži iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Grad Pag je poznat kao jedno prekrasno mediteransko mjesto koje ima svoju dušu. Ono što volimo reći je to da je ovu prekrasnu staru gradsku jezgru utkao Juraj Dalmatinac i s ponosom je čuvamo. Dakle, tu je puno spomenika kulture koji jesu na raspolaganju našim posjetiteljima, ističe direktorica Ureda TZ-a Grada Paga Vesna Karavanić.


Stara gradska jezgra središte je čipkarstva, s tradicijom duljom od 6 stoljeća, po kojoj je otok Pag nadaleko poznat.


- Paška čipka je veoma interesantna, svi se dive. Znamo da se paška čipka šije bez predloška, iz glave i da ni jedna nije ista, svaka je unikat za sebe, napominje paška čipkarica Ivanka Benzija.

Paška čipka

Paška čipka

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Čipka je razlog posjeta gradu Pagu mnogih stranaca, ali i domaćih gostiju.


- Došla sam vidjeti otok, a znam da je Pag prepoznatljiv po čipki. Zanimljiva mi je ta unikatnost ti precizni sitni detalji koji se ručno izrađuju, komentira Lucija Matković iz Splita.


Osim po čipki, Pag je u svijetu sve više prepoznat i kao kvalitetna destinacija za kušanje sira.


- Često nas pitaju koja je tajna paškoga sira, Tajna je u otoku Pagu. Paški sir sadrži esenciju otoka Paga u sebi. Taj njegov škrti kamenjar s vegetacijom koja je vrlo oskudna a opet jako posebna. Puna aromatičnog bilja i posolice koju raznosi bura tijekom zime, objašnjava proizvođačica sira Martina Pernar Škunca.


Naša sugovornica dodaje da paška ovca jede travu s paških pašnjaka i to je ono što njeno mlijeko, a time i sir čini posebnim u svakom smislu.


- Svaki turist želi barem mali komadić sira ponijeti sa sobom i to je ono što nas jako veseli. Tako da eto paški sir i ta tradicija naša koju imamo što se tiče kulture i sirarstva je zapravo dobitna kombinacija, zaključuje Martina Pernar Škunca.

Paški sir

Paški sir

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Paški sir ne bi bio to što jest bez čiste paške morske soli koja se stoljećima čuvala u kamenim skladištima nedaleko od središta grada.


- Skladišta soli su građena od kamena gradskih zidina. Kao što danas je epidemija korone, u 18. stoljeću je vladala u Pagu kolera. Tada je došlo naređenje od Beča da se ruše gradske zidine. Kada su porušili zidine onda je bio veći protok zraka i normalno da je nestalo epidemije, priča Jure Pastorčić iz Muzeja soli.


Muzej soli danas se nalazi upravo u spomenutim skladištima:


- Od eksponata se mogu vidjeti alati koji su se nekada upotrebljavali do 1980. godine: drvene kariole koje su se nekada upotrebljavale, eto ostalo je još nešto tih starih alata, dodaje Pastorčić.


Ni danas se proces proizvodnje soli ovdje u Pagu nije mnogo promijenio.


- Tri su zapravo osnovna razloga zašto je solana ovdje. Jedan razlog je jako puno sunčanih dana, drugi razlog je jako puno vjetra i treći razlog je visoka kvaliteta morske vode u paškom zaljevu. Tako da je i kvaliteta paške soli, na koju smo mi jako ponosni, zapravo uvjetovana tom visokom kakvoćom morske vode, kaže direktor proizvodnje soli u Solani Pag Damir Kovačević.

Muzej soli, Pag

Muzej soli, Pag

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Uz stogodišnje bazene soli, ove se godine prvi put u bazenu nedaleko od središta grada, u sklopu promotivne akcije ronjenja, moglo besplatno i zaroniti.


- Izuzetno smo zadovoljni odazivom građana, turista, posebno djece koja su se odazvala u velikom broju kako bi zaronili u našem bazenu, otkriva voditeljica projekta promocije ronjenja Andreja Vedrina.


Da je ronjenje korisno za turizam i za lokalnu zajednicu, osim kroz ekološku akciju čišćenja gradske lučice, vidjelo se i u brzoj akciji vađenja iznenadno potonule brodice.

Potopljena brodica

Potopljena brodica

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

S akcije spašavanja vratimo se turizmu u kojemu Pag uspješno hvata korak s novim trendovima.


- Mi smo se morali prilagoditi ovoj novoj epidemiološkoj situaciji. Ne možemo održavati naše manifestacije koje okupljaju veliki broj posjetitelja stoga smo se bazirali na još jedan dobar resurs a to je ovaj prekrasni otok, ovaj prekrasni kamen, ističe direktorica TZ-a Karavanić.


Dodaje da su za otok, koji nazivaju i Mjesečevim otokom, počeli smo razvijati projekt Pag outdoor.


- Riječ je o pet sportskih aktivnosti u kojima TZ osigurava svojim posjetiteljima besplatno vođenje različitim aktivnostima kao što su hiking, biciklizam, kajaking, sup, nordijsko hodanje. I za sada se to pokazalo kao pun pogodak, smatra Karavanić.

Aktivni odmor na Pagu

Aktivni odmor na Pagu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Oni koji nisu skloni brdskom bicikliranju već na godišnjem odmoru radije biraju šetnju, ovdje na Pagu neće ostati zakinuti za epske vizure kamena i mora.


- Na ovome području Ledenika, prekrasnom jednom području na otoku Pagu napravljene su ove godine nove staze, staza Zaton i staza Mikula. One su lagane, nisu teške, dostupne su svakom hodaču i svakom planinaru, svakom izletniku. Tako da preporučujemo svima da dođu da pogledaju i da dožive ovaj prekrasan mediteranski krajolik, kaže vodič Alan Crljenko.


Uloženi trud, nove ideje i nova ponuda isplatili su se pa u Pagu ove sezone zadovoljno trljaju ruke.


- Što se tiče turističke sezone jako smo zadovoljni jer u odnosu na 2019. godinu kada je bila rekordna godina, mi ove godine ostvarujemo 94% posjećenosti u odnosu na 2019. A najave dalje su jako dobre, ne samo jako dobre, nego i odlične, otkriva gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.


Sudeći po gužvi na uskim kamenim paškim ulicama, kombinacija tradicionalne i nove sportske ponude očito je u ovoj turističkoj sezoni posjetiteljima postala neodoljiva .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!