16:58 / 07.06.2021.

Autor: Danijel Despot/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/V.M./HRT

Ljeto u MSU uz formulu "4 u 1"

Ljeto u MSU, 2020.

Ljeto u MSU, 2020.

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Ljeto u MSU, multimedijski program Muzeja suvremene umjetnosti počeo je u subotu, koncertom Ivana Grobenskog, Klinike Denisa Kataneca i Žena, a trajat će do 10. srpnja na platou kod tobogana tog zagrebačkog muzeja, prema već uhodanoj formuli "4 u 1", s koncertima, izložbama, filmom i performansima.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska skoknula je do MSU-ova platoa gdje ih je dočekao urednik programa Branko Kostelnik:

Održat će se niz programa koji se mogu pratiti sa samo jednom kupljenom ulaznicom - uvijek su ponuđeni izložba, film, koncert i performans. 


Iz bogatog programa organizatori su izdvojili izložbe, uz one aktualne moći će se razgledati i jedna nova - velika retrospektiva uz stotu obljetnicu rođenja Ivana Kožarića.


Retrospektiva "I. K. 100 trajat će od 1. srpnja do 31. listopada, uz popratne obiteljske i edukativne programe, te novu nagradu Ivan Kožarić za otkup radova mladih umjetnika.


MSU oduvijek daje pozornost tom međunarodno afirmiranom hrvatskom umjetniku, a od 2007. upravlja Atelijerom Kožarić s više od 6000 eksponata.

Posjetitelji će moći razgledati, među ostalim, izložbe Ratka Petrića "Baciti istinu u lice!", Matka Vekića "Arhipelag" te "Reciklirane vijesti poljskog umjetnika Jarosława Kozłowskog.


Glazbeni program Ljeta u MSU otvara Zagreb Calling


Branko Kostelnik, urednik i autor programa, rekao je kako je svake godine za glazbeni dio Ljeta u MSU birao izvođače visoke kvalitete, s fokusom na određene žanrove, hip-hop, rock, indie.


Sada su u središtu "mladi, ali izuzetni bendovi koji zaslužuju medijsku pozornost kao majstori nezavisne scene na kojoj već dugo djeluju, no bit će tu i koncerti afirmiranih glazbenika Srđana Sachera, Matije Dedića i Mateja Meštrovća."


U koncertnom programu predstavit će se album Zagreb Calling, uz već održane nastupe bendova Ivan Grobenski, ŽEN i Klinika Denisa Kataneca, stižu i Porto Morto (12. lipnja), Matija Dedić (19. lipnja), Sacher (26. lipnja), Mimika Orkestar (3. srpnja), te koncert Mateja Meštrovića i Borne Šercara (10. srpnja).

- Svi će koncerti biti na platou kod tobogana, prostoru koji je za razliku od krova MSU-a na kojemu su se ranije održavali koncerti, natkriven i kao takav daje sigurnost izvođačima, , kaže Kostelnik.


Srđan Sacher, osnivač Haustora i Vještica, autor mnogih hitova proteklih desetljeća, najavio je da će u MSU svirati mješavinu starih pjesama i novog albuma "Bas Kapital", a prvi put je okupio gitaristički bend koji podsjeća na stare bendove u kojima je gitaristički solo bio jako važan. Do ljeta bi trebao izići i dvostruki live-album Vještica iz Kulušića, nedavno je na vinilu reizdan prvi album Haustora, a u pripremi je i reizdanje "Trećeg svijeta".


- Priprema se i koncert grupe Porto Morto, kao jedan od produkata zagrebačkog JeboTon kolektiva koji izvodi art rock, progresivni pop i indie elektronike. Matija Dedić, dobitnik više od 25 Porina, svoj će koncert temeljiti po konceptu "Matija svira Arsena" (s istoimenog albuma posvećenog ocu) i "Matija svira Matiju", a Matej Meštrović & Borna Šercar imat će neobičan nastup u kojemu kombiniraju instrumente klasične glazbe, poput klavira, s posve alternativnim i eksperimentalnim izvorima zvuka poput boca ili automobilskih felgi, najavljuje Kostelnik.


Mimika orkestar je alternativni jazz, world i progressive orkestar iz Londona, koji je osnovao saksofonist i skladatelj Mak Murtić, koji je rekao da upravo radi na projektu koji se bavi izolacijom, s fokusom na zamišljeni mediteranski otok s vlastitim narječjima.

Performansi u raznim prostorima, filmovi u Gorgoni


Ana Škegro, autorica umjetničkih akcija i performansa, najavila je peto izdanje programa koji uključuje razne načine izražavanja, od performativnog korištenja tijela, preko prostornih intervencija, do eksperimentalnog zvuka, plesa i drugih oblika izvedbenih umjetnosti, a ove godine čak i nastup suvremenog cirkusa.


U različitim prostorima MSU-a umjetničke akcije i performanse izvodit će Tricycle Trauma, Petra Mrša, Pero Kavgić, Barbara Radelja, Andro Giunio te Nika Ham, gošća iz Slovenije koja će zatvoriti program.


Filmski program donosi, među ostalim, dokumentarac "Galeb" Ivana Živkovića, o brodu-kulturnom dobru, kojim je Tito kroz 479 dana plovidbe posjetio 18 zemalja na tri kontinenta.


Film "Nevidljivi čovjek", triler je Leigha Whanella o ženi koja pod okriljem noći bježi od svog nasilnog partnera i dok se skriva kod svoje sestre i prijatelja, saznaje da je počinio samoubojstvo i ostavio joj veliko nasljedstvo.


"Pljačka stoljeća", kriminalistička komedija Ariela Winograda prati grupu argentinskih lopova koja je 2006. godine organizirala pljačku poslovnice Banco Río u Acassusu, jednu od najoriginalnijih i najpoznatijih pljački banke u povijesti Argentine.


Film "Ema" čileanska je plesna drama redatelja Pabla Larraína, u kojoj brak između neukrotive i intrigantne plesačice Eme i koreografa Gastóna dođe u krizu kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina Pola.


U programu je i "Minari", američko-korejska drama Leeja Isaaca Chunga o obiteljskim korijenima koja prati korejsko-američku obitelj koja se doseljava na farmu u državu Arkansas u potrazi za vlastitim američkim snom. Film je ovjenčan Oscarom za sporednu ulogu.


 "Obiteljska priča" u režiji Vigga Mortensena donosi priču o osamdesetogodišnjeg zemljoradniku Willisu koji zbog problema s demencijom seli obitelji svoga sina Johna u Los Angeles, no sukob dvaju svjetova i svjetonazora otvorit će stare rane iz prošlosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!