18:25 / 19.02.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Glazbene novosti: Remote festival proširene stvarnost

Remote festival

Remote festival

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Glazbeni komentator Hrvatskoga radija Robert Urlić u ovotjednom pregledu najavljuje online festival Remote, kompilaciju 'Zagreb Calling', novi album Zdenke Kovačiček i zajednički singl Tonke i Marjana Bana:

U subotu i nedjelju održat će se 'Remote', jedinstveni festival proširene stvarnosti, koji je odmah po objavi pridobio velik interes zbog inovativne tehnološke platforme na kojoj se stvara, što je, zajedno s odličnim line up-om rezultiralo prodajom ulaznica iznad očekivanja, i to u više od 15 država i na tri kontinenta.


Nositelj 'Remotea' je Umjetnička Organizacija Elemental, koja, od 2015. godine, djeluje i pod imenom 383records, a nastala je kao logični razvoj glazbene skupine Elemental čiji članovi su aktivni u brojnim drugim glazbenim sastavima i projektima. U maniri pravog festivala sprema se mnoštvo dodatnog sadržaja i čak tri izložbe.


Pogledajte kako će izgledati glavna festivalska pozornica:

Program Remote festivala podijeljen je u dvije večeri - subotu 20. i nedjelju 21. veljače. Svake večeri u festival će se moći ući od 18 sati, a nastupi počinju već u 19 sati.


Subotnji program otvara Mi Vida, nakon kojih slijede Chui , Nipplepeople i ABOP. U nedjelju na scenu prvi, u 19 sati, stižu Elemental slijede Mixed Up Mary, Mašinko dok je završni izvođač Remotea ELEVEN. Publici će Remote festival biti dostupan putem entrio.stream platforme i to isključivo za vrijeme trajanja festivala. Time će, kao i pravi festival, Remote biti jedinstveno iskustvo koje se može doživjeti samo u trenutku kada se i održava.

U zagrebačkom KSET-u je od 15. do 19. siječnja deset alternativnih bendova snimalo pjesme za kompilacijski album koji će se zvati 'Zagreb Calling'. Sama ideja za ovaj projekt potekla je od Vedrana Peternela, glazbenog producenta poznatog po radu s Rundekom, Sarom Renar i mnogim drugima, a sredinom siječnja se počela i materijalizirati u KSET-u.


Vedran je godinama slagao koncertni program za zagrebački klub Vinyl u kojem su nastupili mnogi mladi iz tzv. novog vala zagrebačkih i hrvatskih alternativaca i shvatio je da postoji scena koja se razvija i da bi je bilo dobro još jače promovirati.

Iza cijele ideje stala je izdavačka kuća Menart, a snimanje u KSET-u počelo je dan-dva nakon drugog zagrebačkog snijega ove zime, 15. siječnja. Radilo se četiri dana, podij KSET-a prenamijenjen je u studio, bendova je bilo deset, a toliko će biti i pjesama na vinilu. Neke već objavljene, neke nove, a neke u izmijenjenim varijantama.


Popis izvođača je Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth/Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto. Album 'Zagreb Calling' objavit će se u svibnju.

Dugoočekivani album Zdenke Kovačiček


'Konstatacija jedne mačke' dugoočekivani je album Zdenke Kovačiček koji je objavljen upravo danas, u petak 19. veljače. Epitet 'dugoočekivani' nije samo tako prilijepljena za ovo posebno izdanje obzirom na to da je ovo prvi Zdenkin solo album od 2004. godine. Tada je izbacila album 'To Be Zdenka', na kojem se nalazi njen nanovo snimljen hit iz 1999. 'Žena za sva vremena'.


Novo izdanje hrvatske glazbene dive najavljivano je u nekoliko etapa. Prvu je obilježila pjesma 'Jutarnja frka', nasljednica pjesme 'Frka' iz 1981. koja je revitalizirana 2017. od strane elektropop dvojca Nipplepeople, nastavilo se sa singlom 'Pozitivan primjerak' u kojem je gostovala Remi iz Elementala, uslijedili su zatim 'Adut' pa 'Love Love Love' s kojim je nastupila na prošlogodišnjoj Dori , naslovna pjesma 'Konstatacija jedne mačke' i pred sam izlazak albuma pjesma 'Jaka' u kojoj gostuje Davor Gobac.

Pored navedenih na izdanju će se pronaći još šest novih pjesama, a riječ je o albumu na kojem je Zdenka prigrlila i rock i jazz i bluez sve ono u čemu se sjajno snalazi i u čemu uživa. 


Album 'Konstatacija jedne mačke' bit će interesantan i zbog toga što su tekstovi za četiri pjesme uzeti iz knjige Slavice Maras, iz koje je potekla i 'Frka' dok je ostale tekstove napisala Danijela Borovnjak. Glazbu za sve pjesme napisao je Marko Tomasović s kojim Zdenka surađuje ponovo nakon petnaest godina.

Čeznutljiva balada Tonke & Marijana Bana


Čeznutljiva balada zapakirana u mračnoj paket ambalaži u izvedbi Tonke & Marijana Bana 'Srce se ne predaje' radijskim je eterom zaplovila krajem 2020. godine, a budući da su je slušatelji radija jako zavoljeli, pjesma je dobila i svoju video ekranizaciju, dok je glavnu ulogu u spotu preuzeo Vili Gobac.


Ovaj video bi na neki način trebao dodatno približiti pjesmu publici na ekranima. Spot dočarava ideju Srđana Sekulovića Skansija, autora, aranžera i producenta pjesme, koji ju je imao još dok je pisao pjesmu, želeći da se napravi nekakva simbolika nemoguće i neostvarene ljubavi koja ipak nađe svoj put i povezuje srca unatoč preprekama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!