15:01 / 14.04.2021.

Autor: Hina

Nova nagrada za mlade umjetnike nosi ime Ivana Kožarića

Ivan Kožarić

Ivan Kožarić

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb (MSU) otvara 19. travnja natječaj za Nagradu za mlade umjetnike "Ivan Kožarić, kojemu je cilj poduprijeti suvremeno umjetničko stvaralaštvo mladih umjetnika.

Natječaj se provodi uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, otvoren je do 31. kolovoza, a njime se nastoje ublažiti posljedice pandemije i potresa zbog kojih se znatno smanjio broj kulturnih programa, a što je i onemogućilo mladim umjetnicima da prezentiraju svoj rad.


Natječajem se osiguravaju se sredstva za otkup radova mladih umjetnika do navršene 35 godine za fundus Muzeja suvremene umjetnosti, dok je posebna nagrada predviđena za digitalna umjetnička djela pogodna za postavljanje na online platforme Muzeja - web site ili društvene mreže.

Dodijelit će se tri otkupne nagrade u ukupnom iznosu od 75 tisuća kuna, prva nagrada je 30 tisuća kuna bruto, druga 25 tisuća, a treća 20 tisuća kuna.


Posebna nagrada Kožarić Digital namijenjena je za otkup digitalnog umjetničkog djela za online platforme MSU u ukupnom iznosu od 25 tisuća kuna, čime se potiče recentna digitalna umjetnost.


Ime nagrade hommage je istaknutom hrvatskom umjetniku Ivanu Kožariću (1921.-2020.) koji je, ističu iz MSU-a, osvajanjem vlastitih kreativnih sloboda otvarao nove putove mnogim generacijama hrvatskih umjetnika te je i sam aktivno pratio i rado podupirao prve korake mladih kolega.

O dobitnicima nagrada odlučivat će stručno povjerenstvo - Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica MSU, Radmila Iva Janković, kustosica Ateljea Kožarić, MSU i Nikola Stojadinović, savjetnik u Gradskom uredu za kulturu. Kriteriji za odabir nagrade su inovativnost i kreativnost stvaralaštva te umjetnička vrijednost.


Natječaj će biti objavljen na web-stranici www.msu.hr, a prijave će se slati elektroničkom poštom na adresu: prijave@msu.hr, a rezultati Natječaja bit će objavljeni do 30. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!