Što povezuje Rijeku, Novi Sad i Temišvar?

30.06.2021.

09:04

Autor: Matea Krmpotić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

„Priče iza gradova"

„Priče iza gradova"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Multimedijalna izložba „Priče iza gradova" inspirirana je pričama o Rijeci, Novom Sadu i Temišvaru, koje su rezultat istraživanja provedenog u sklopu projekta "Priče iza gradova / Stories Behind Cities". 

Odabrane priče iz sva tri grada predstavljene su nizom radova i intervencija koje kombiniraju arhivske snimke, fotografije i same prikupljene priče, kulminirajući zasebnim konstruktom - imaginarnim gradom.


Izložbu u Galeriji SKC, postavljenu u organizaciji Udruge Prostor Plus, posjetila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska, koju su tamo dočekale voditeljica projekta Tajana Josimović i urednica "Knjige o Rijeci" Ivana Lučić

- Polazeći od pitanja „Na koji način izložiti priču?“, ova izložba na nekoliko nivoa istražuje pojam prostornog konstrukta – konstrukta kao grada satkanog od narativa, konstrukta kao ideja o Novom Sadu, Rijeci i Temišvaru koje se posredno grade naslojavanjem priča i iskustava koje nudi izložba, i najzad, konstrukta kao njenog specifičnog, fiktivnog, narativnog sloja koji nastaje u preklapanju, suočavanju i povezivanju priča, motiva i prostora sva tri grada, objašnjavaju autori izložbe.


Takva koncepcija odvela je autore izložbe i korak dalje – ka nepostojećem, novom, četvrtom gradu, koji je istovremeno i imaginaran i zasnovan na napisanim pričama.


- Trajno ih pozicionirajući u granično područje između imaginarnog i stvarnog, nadamo se da će prostorni konstrukti predstavljeni kroz ovu izložbu tek početi istinski živjeti i transformirati se kroz svoju publiku, poručuje autorska ekipa iz Efemera kolektiva..Izložbu prati i publikacija „Knjiga o Rijeci“ koja će biti predstavljena u srijedu 30.lipnja u 20 sati u Galeriji SKC. 


- „Knjiga o Rijeci“ kolekcija je 30 priča koje su tematski podijeljene u šest cjelina: Korak naprijed, Njeno lice grada, S one strane, Kad bi zidovi pričali i Nostalgija, a koje prikazuju neke već poznate, neke zaboravljene i neke nepoznate priče o Rijeci i njenim stanovnicima i stanovnicama u periodu od 100 godina, napominje urednica Ivana Lučić.


O tomu kako je publikacija nastala bit će riječi i na razgovoru o „Knjizi o Rijeci“ i projektu Stories Behind Cities s istraživačima i istraživačicama Ines Grgurinom, Kristinom Pandžom i Markom Smoljanom te voditeljicom projekta Tajanom Josimović. Razgovor će se održati u četvrtak, 1.srpnja u 20 sati u Galeriji SKC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!