Gdje odlaze izgubljene stvari?

25.04.2023.

07:05

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Mjesto gdje odlaze izgubljene stvari

Mjesto gdje odlaze izgubljene stvari

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U petak, 28. travnja, u gradskom kazalištu Žar Ptica održat će se premijera predstave "Mjesto gdje odlaze izgubljene stvari". Komad je nastao prema tekstu mlade autorice Ane Ivanović, proglašenom najboljim na prvom regionalnom natječaju platforme dječjih kazališta Od malih nog(u), održanom krajem prošle godine.

Ususret premijeri, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su redateljica Renata Carola Gatica, dramaturginja i glumica Dunja Fajdić i glumac Bogdan Ilić:

- Za one koji su izgubili maštu, Duško (Bogdan Ilić) je jedan običan dječak. Za sve ostale, Duško je dječak koji gubi neobično mnogo stvari, više nego veš mašina - čarapa. Izgubio je loptu, sat, kišobran, ruksak... Ma, sve što se može izgubiti, on je izgubio, i još k tome, često izgubi i poneki sat u igri. Ali sve se to promijenilo jednog neobičnog dana, kad je Duško izgubio svoj prvi mliječni zub, stoji u najavi nove predstave kazališta Žar ptica.

Duško tako kreće u avanturu pronalaska izgubljenih stvari u kojoj ga prate mama koja po potrebi postaje astronautica, i tata, koji se čarolijom pretvara u moreplovca.

- Iako su odrasli - nisu zaboravili koliko je važna igra i kolika je snaga mašte. Da bi Duško pronašao to mjesto gdje se krije sve što je izgubio, uz pomoć roditelja zaronit će u sjećanje i podsjetiti se kako izmišljati i kako stvarati nešto što nikada nije ni postojalo, ističu iz kazališta.

Predstava je nastala prema tekstu mlade autorice Ane Ivanović, proglašenom najboljim na prvom regionalnom natječaju platforme dječjih kazališta Od malih nog(u), održanom krajem prošle godine:

- "Mjesto gdje odlaze izgubljene stvari" izdvojio se svojom poetikom, autentičnim jezikom i jednostavnim, a vrlo maštovitim pristupom univerzalnoj temi odrastanja. Osim što pruža mnogo raznovrsnih mogućnosti za inscenaciju, žiri smatra da ovaj tekst može komunicirati kako s djecom, onom koja se polako opraštaju od svojih djetinjih igračaka, zaboravljajući ih u zabačenim kutovima svojih dječjih soba, tako i s odraslima kojima je taj period djetinjstva, iako dalek, često obojen nostalgijom za nekim bezbrižnijim razdobljem u životu, navedeno je u obrazloženju žirija.

Režija je povjerena Renati Caroli Gatici, redateljici višestruko nagrađivanih predstava za djecu i mlade kao što su Durica, Avanture malog Juju, Alisa u zemlji čudesa, Mali Princ, Stonoga Goga, Ritam tam, Ljubiti samo ljubiti, Pola pola, Superjunaci…

Igraju Bogdan Ilić, Dunja Fajdić, Maja Katić i Dean Krivačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!