Prvi kazališni festival u Drnišu - "Goodfest"

23.07.2021.

14:14

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

"Goodfest"

"Goodfest"

Foto: Goodfest / HRT

Usprkos svim nedaćama koje je pandemija koronavirusa donijela kazališnom svijetu, dobri i hvalevrijedni projekti vraćaju nadu da će se sve polako vratiti u normalu i da će nam, sada već staro „novo normalno", donijeti nove stvari koje ćemo još više cijeniti obzirom na okolnosti u kojima su nastale.

U to čvrsto vjeruju hrvatska glumica Ecija Ojdanić i Ivana Menđušić, direktorica Turističke zajednice Grada Drniša, koje pokreću kazališni festival znakovitog imena 'GOODFEST' koji će se održati od 23. srpnja do 27. srpnja.


O programu festivala razgovarali smo s direktoricom Turističke zajednice Grada Drniša Ivanom Menđušić koja se video pozivom uključila u emisiju Dobro jutro Hrvatska:

- Ideja o nastanku ove manifestacije pokrenuta je s ciljem postizanja bolje vidljivosti Drniša na turističkoj karti Hrvatske, grada koji je već nadaleko poznat po prirodnim ljepotama, tradicionalnim delicijama - drniškom pršutu, sirevima i vinima, predivnim ljudima i bogatoj povijesti, ističu organizatori.


Dodaju da smijeha i dobrih vibracija također neće nedostajati, a publika će imati prilike nakratko vratiti se i u osamdesete u malo drugačijem i humorističnom duhu.


- Predstava "Majstori", koja je svoju premijeru doživjela prošle godine, otvara prvi dan festivala. "Majstori" okupljaju odličnu glumačku ekipu - Petru Dugandžić, Eciju Ojdanić, Jasnu Palić Picukarić, Matiju Šakoranju, Sinišu Ružića i Ivana Colarića, koja nam kroz radnju smještenu u Zagrebu u vrijeme nakon potresa daje jasnu sliku što nam se događa kao društvu, ali i kao pojedincu. Autorica predstave je Ana Tonković Dolenčić, a za režiju je zaslužan Krešimir Dolenčić, najavljuju iz Drniša. 


Drugog dana festivala nastupa glumica i spisateljica Arijana Čulina, koja u predstavi 'Disco baba' odlučuje postati DJ, kojem je uzor Tina Turner, nostalgično se prisjećajući mladih dana i odlazaka u disco kroz priču o svemu što se promijenilo od kada je bila mlada.


- Na programu je i nastavak hita 'Cabaret preko veze' - 'Vla-Vla-Vlajland cabaret' kao druga epizoda pustolovina Vlajne čistačice, koju utjelovljuje Ecija Ojdanić. Kulturološki nesporazumi i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u Njemačkoj, zemlji snova mnogih naših gastarbajtera, ponovno će zabaviti publiku, ali i poslati važnu poruku. Za režiju je zaslužan Ivan Leo Lemo, napominju organizatori.


Gostuje i predstava 'Krtice' u režiji Ljubomira Kerekeša, u kojoj glavnu ulogu igra mladi i višestruko nagrađivani Jan Kerekeš, koji je za ovu predstavu bio nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2015. godine, a za kraj festivala najavljena je predstava o kojoj će se, kako ističu organizatori, "sigurno pričati ove godine", a publika u Drnišu ima priliku među prvima vidjeti kakva je nova predstava kazališta Moruzgva, nastala u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića u Dubrovniku - Jel' tako, Zorane?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!