09:34 / 30.06.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Skulpture od pijeska na jednoj od najljepših plaža u Hrvatskoj

Festival skulptura u pijesku

Festival skulptura u pijesku

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Rajska plaža u Loparu i ove je godine domaćin Festivala skulptura u pijesku koji će održava do 2. srpnja.

Manifestacija pokrenuta na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar u suradnji s akademskim slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, ove godine slavi desetu obljetnicu na jednoj od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj.


O manifestaciji smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska razgovarali s umjetničkom voditeljicom festivala, akademskom kiparicom Paulom Banić i direktorom TZ Lopar Marinom Mušćom:

Paula Banić je prije 10 godina došla u Lopar i napravila svoje prve skulpture u pijesku, a sada - kao  umjetnička voditeljica festivala - bira teme festivala. Ove godine pala je odluka da umjetnici i sudionici pretvore kilometar i pol dugu Rajsku plažu u nesvakidašnju galeriju likova iz Alise u zemlji čudesa.


Ovogodišnji su sudionici umjetnici Jelena KašićSanjin Vinković, Jelena Mavrić, Martina Vrbljanin, Georgette Yvette Ponte, Nina Lekić, Roberta Mikelić, Antea Biskupović, Medarda Pack, Valerija Jakuš i Petar Popijač, a na sudjelovanje su pozvani i turisti koji borave u Loparu.


- Rajska plaža pretvara se u živu igraonicu koja mijenja svoj oblik poput nekoga neobičnog organizma te tako uvijek iznova postane oaza naše kreativnosti i mašte, a Festival unikatna umjetnička manifestacija u hrvatskoj turističkoj ponudi, napominju organizatori.

Festival skulptura u pijesku

Festival skulptura u pijesku

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Festival je izvorno bio zamišljen kao praktična radionica za studente likovnih akademija, no kroz deset godina prerastao je u međunarodni događaj koji iz privlači vrsne kipare iz Hrvatske i svijeta.


Okruglu obljetnicu Festivala orati i brošura koja će poslužiti kao svojevrstan vremeplov kako bi se svi okupljeni mogli prisjetiti proteklih izdanja festivala. 


- Po završetku Festivala, a u povodu obljetnice, Lopar će dobiti i trajno obilježje u vidu replike pobjedničke skulpture u javnom prostoru s namjerom da taj prostor s vremenom postane Park skulptura, najavljuju organizatori.

Festival skulptura u pijesku

Festival skulptura u pijesku

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!