Sudar rocka i folka za buđenje proljeća

30.03.2023.

17:04

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Singrlice i The Sudar Percussion

Singrlice i The Sudar Percussion

Foto: HTV / HRT

Ansambl The Sudar Percussion doveo je novi vjetar i nove ideje Singrlicama, a novi i gotovo eksperimentalni aranžmani, u kojima su primjerice klasične udaraljke ustupile mjesto zvucima pijeska i ratarskih alata, rezultirao je albumom "Folk & Roll", na kojem su zajedničkim snagama osigurali tradicionalnim folk standardima svježinu i razigranost koja savršeno pristaje vedrim mitološkim temama buđenja prirode i dolaska proljeća.

Album "Folk & Roll" nominiran je za diskografsku nagradu Porin u kategoriji za najbolji album etno glazbe za 2022. godinu. Radi se o albumu kojim se tradicionalna glazba ovog područja još jednom predstavlja u sasvim novom i neočekivanom izdanju, što je svojstveno Singrlicama, a sve to zahvaljujući inspirativnom, duhovitom i hrabrom zvuku udaraljki kakav je svojstven samo The Sudar Prercussion ansamblu.

Kako zvuče tradicijske pjesme u pratnji limenih kanti, vreća pijeska i motika pogledajte u snimci gostovanja Singrlica i The Sudar Percussiona u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Teme pjesama su slojevitost i dubina naoko jednostavnih životnih pitanja, a na koje tradicija ima svoj odgovor ("Čula jesam da se dragi ženi", "Deca moja deca"). Zahvaljujući ansamblu The Sudar Percussion, Singrlice su napravile iskorak prema ovladavanju zahtjevnijem zvuku - nerijetko je to i disonantni zvuk ("Ja posijah lane").

- Taj nov i dinamičan pristup u pjesmi "Idejo težaki" je kulminirao gotovo eksperimentalnim aranžmanom u kojem su klasične udaraljke ustupile mjesto zvucima pijeska i ratarskih alata. Ritam napornog rada u polju vjerno dočarava svakodnevnicu težačkog života: teških nogu, žuljevitih ruku, znojan i nakošenog šešira, mali je čovjek oduvijek morao davati zadnje atome snage da prehrani sebe i obitelj, ističu Singrlice.

Budući da svaka tradicionalna pjesma opisuje životne zgode ali i nezgode u narodu, tako i ova prikazuje svu surovost seoskog života.

- Cjelodnevni rad na zemlji iziskivao je mnogo muke, no ipak uz pjesmu, jer tako je lakše. Noć je u ovoj pjesmi okarakterizirana kao vještica, jer je radnike tjerala s polja, a pritom im je, koliko god mračna bila, ipak omogućavala počinak za novi dan, napominju Singrlice.

Glazbeni aranžman potpisuje Zoran Ščekić, dok su zvukove pijeska i ratarskog alata prenijeli naši glazbeni suradnici, članovi Sudar Percussion Ensembla, Janko Adamek, Luka Ivir, Franko Štrbac i Goran Gorše.

Singrlice osnovane su 2006. godine te okupljaju djevojke iz Samobora i Karlovca s dugogodišnjim iskustvom iz raznih folklornih društava. Privukla ih je ideja o povezivanju suvremene glazbe s tradicijskim folklornim pjesmama s ciljem pronalaženja puta do većeg dijela slušateljstva.

Kroz svoj izražaj Singrlice su našle način kako modernim pristupom prenijeti hrvatsku tradicionalnu pjesmu mlađim generacijama. Ljubav prema folkloru djevojke su okrunile kolekcijom napjeva, uglavnom kajkavskog područja, poštujući izvornost i bogatstvo pjesme, i istovremeno ih odjenule u novo ruho suvremenih jazz, blues, funky, reggae, country, rock'n'roll i sličnih aranžmana. Singrlice su do sada objavile tri albuma: "Singrlice", „Made in tradicija i „Ajde cure u...", a posljednja dva osvojila su i diskografsku nagradu Porin u kategoriji najboljeg etno albuma.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!