Mir, tišina i predivne plaže Pašmana i Ugljana

26.08.2021.

15:05

Autor: Žana Ljuština/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Ugljan

Ugljan

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Cijenite li mir i tišinu, opuštenost i predivne plaže otoci Pašman i Ugljan idealna su mjesta za odmor. Na tim se zadarskim otocima ove godine traži krevet više.


Ljeto još nije gotovo, pa ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska donosi pravu ljetnu atmosferu s Pašmana i Ugljana:

- Otok kao pojam je oaza ljudima u glavama, tu se osjećaju sigurnije u smisli da je manje ljudi, a više prostora, kaže direktor Turistčke zajednice općine Preko Ivan Košta.


Za sve koji su na Pašmanu prvi put informacije nudi neobičan ured turističke zajednice smješten u mlinu iz 1927. godine. Masline su se ovdje mljele sve do 1991. godine.


- Sada služi kao mali muzej i dodatni sadržaj za naše posjetitelje, napominje direktorica TZ Općine Pašman Petra Perinović.

Mlin iz 1927.

Mlin iz 1927.

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Posjetitelja je ove godine kao i rekordne turističke 2019. - i za turističke djelatnike brojke su iznad očekivanja. Covid 19 nije uspio poremetiti planove.


- Možda je poremetio, ali ljudi su željni i ako smatraju da će ponovno biti zatvaranja, možda su sebi dali malo oduška i više troše nego inače, komentira turistički djelatnik iz Pašmana Božidar Stagličić.


Novac gosti mogu potrošiti i u najpoznatijem lokalnom dućanu koji od biljaka s otoka rade vrhunske proizvode - najnovije je balzamični ocat od smokve.

Ugljan

Ugljan

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Idilične slike poput pašmanskih nižu se i na i susjednom otoku Ugljanu, koji usto nudi i dašak pravog ljetnog šušura. S prirodom se stopio i neobični bar u Čeprljandi u kojem se nalazi "ispaljivač probema". 


Marka je primjerice nekoliko dana bolio zub:


- To mentalno prenesete na kamen, stanete i nategnete, i kao rukom odnešeno... Više ništa ne boli, priznaje Marko Novoselić.


Jer more ipak liječi sve!

Marko i "ispaljivač problema"

Marko i "ispaljivač problema"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!