Baka Nevenka proslavila 100. rođendan: "Ništa naročito"

12.05.2022.

16:55

Autor: Leo Škrinjarić/Dnevnik/HRT

Nevenka Jelić

Nevenka Jelić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Preživjela je dva rata, koliko se država i predsjednika promijenilo od njezinog rođenja - više ni ne broji, a svoj stoti rođendan Nevenka Jelić proslavila je u društvu prijatelja iz doma za starije osobe u Virovitici. 

Nevenka Jelić rođena je kao jedinica u obitelji i zbog toga su je, kaže, razmazili. Proživjela je dug život sa sada pokojnim suprugom, koji je bio veterinar. Imali su kćer koja je preminula prije petnaest godina. Unatoč stoljeću iza sebe, još uvijek se dobro drži, a do prije dvije i pol godine živjela je sama u obiteljskoj kući u Virovitici. 


Pitamo je kako je to doživjeti sto godina.


- Dobro, ništa naročito. Hvala Bogu, zdrava sam i ništa nije naročito, dobro se osjećam, kaže. 


Dan prije našeg dolaska, u krugu korisnika obiteljskoga doma održana je proslava stoljeća bake Nevenke uz tortu i ples. Posjetili su je i gradski predstavnici s darovima. Prigoda je to da se ugase svijeće na slavljeničkoj torti.  


- Danas mi je drago da smo ovdje u Domu za umirovljenike Baturina imali čast upoznati Nevenku Jelić i da joj čestitamo ispred Grada Virovitice u ime svih građana njen stoti rođendan koji je više i više nego zaslužila, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.


Ovo je prva proslava stotog rođendana u ovom prije nekoliko godina izgrađenom obiteljskom domu za starije osobe u kojemu trenutačno živi sedamdesetak korisnika. 


- Kuham, primam prijatelje i uživam, uvijek sam u društvu, kaže baka Nevenka.


- Vrlo je aktivna, samostalna je, hoda, sama jede, ide na doručak, ručak i na večere. Sjeda u boravak i druži se s ostalim korisnicima i sa svojom cimericom s kojom je u sobi. Jedini njezin problem je što slabije čuje, kaže Jasminka Baturina, ravnateljica Doma za starije osobe „Baturina", Virovitica.


Tajna dugovječnosti po receptu bake Nevenke je druženje s prijateljima uz izbjegavanje stresa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!