Umirovljenici uživali u Opatijskoj olimpijadi: "Ovo je meni spas"

12.05.2022.

17:44

Autor: Željka Lopac Purković/Regionalni dnevnik/HRT

Opatijska olimpijada umirovljenika

Opatijska olimpijada umirovljenika

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Očuvanje zdravlja nit je vodilja aktivnog druženja osoba treće životne dobi kojemu je domaćin Opatija. Tradicionalna Opatijska olimpijada umirovljenika jedna je od rijetkih olimpijada čije aktivnosti nisu natjecateljskog karaktera. Manifestacija je to kojom se obilježavaju Svjetski dan Crvenog križa i Međunarodni dan tjelesne aktivnosti.

Gospođa Zvjezdana nam je kroz smijeh otkrila da ima tek 75. Uvijek je bila aktivna, prije ju je trenirao život, a sada napokon ima trenera. Redovito dolazi.


- Zbog energije i zbog druženja. Nema vitke linije, ja sam u godinama, nećemo ih tajiti, kaže.


Za osobe treće životne dobi u Opatiji su organizirane različite rekreativne aktivnosti. 


- Možemo se pohvaliti da smo zaista grad sportske rekreacije i penzioneri to prihvaćaju, evo, i za vrijeme COVID-a nismo prekidali, samo smo aktivnosti prebacili na vanjske poligone, i tu nam je hit bilo nordijsko hodanje, koje smo po prvi put i danas uveli na našu olimpijadu, uz vježbanje i druge sportsko-rekreativne igre, rekao je Dalibor Korenić, trener Kluba za športsku rekreaciju Gorovo Opatija.

"Ovo mi znači život"


I Gradsko društvo Crvenoga križa, suorganizator ovih aktivnosti, obilježava svoj svjetski dan.


- Nevjerojatno je koliko imaju energiju, koliku volju, koliko elana, koliko dobrog raspoloženja, dobrog zdravlja, ali prvo treba biti volja i motivacija. Tako da mogu reći da je za pohvaliti, za zavidjeti i za diviti se svim ovim našim sugrađanima, danas više sugrađankama, koji svoje slobodno vrijeme provode na zdrav i koristan način, rekla je dr. Đana Pahor, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Opatija.


A osmjesi sudionica ove olimpijade, svjedoče o veselom i zabavnom načinu.


- Ovo je meni spas. Jer sam u mirovini. Ne izlazi se nigdje, a ja ne volim gledati TV. Ovo mi znači život, rekla je jedna sudionica.


Grad Opatija je ovo izabrao za jedan od načina brige o starijim osobama.


- Grad to financira, financirao je i financirat će u budućnosti, jer nama je najbitniji zadovoljan građanin, rekao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.


A zadovoljni su! I zanimljivo je da je među aktivnima velik broj onih koji se približavaju 95 plus!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!