Baškovoški čuvari Isusova groba Veliki tjedan jedva dočekali

03.04.2021.

18:12

Autor: HRT/Regionalni dnevnik/Magdalena Šipić

Baškovoški čuvari Isusova groba

Baškovoški čuvari Isusova groba

Foto: HRT / Regionalni dnevnik

Običaj čuvanja Isusova groba gotovo sto godina njeguju i u Baškoj Vodi, no za razliku od drugih, umjesto narodnih nošnji ili oprava rimskih vojnika, tamošnji čuvari odijevaju - mornarske odore.

Baškovoški čuvari Isusova groba Veliki tjedan - jedva su dočekali.

- Lani nismo ništa imali, bio je početak pandemije, svi su se bojali, sad je to ipak malo lakše, rekao je Mili Šerer, baškovoški čuvar Isusova groba.

Tradicija je to koja se već gotovo cijelo stoljeće prenosi - s koljena na koljeno.

- Sigurno da je ponos i zadovoljstvo. Osjećaš se važno da poštuješ ovu tradiciju, evo, 100 godina dogodine će biti baškovoškim žudijama, rekao je Marin Josipović, baškovoški čuvar Isusova groba.

I to zahvaljujući vojnicima koji su taj običaj vidjeli - u Vrlici.

- Kad su se vratili, htjeli su uvesti taj običaj ovdje i župnik im je dopustio, ali kako ovdje nema narodne nošnje, oni su se obukli u mornare, kaže Matko Granić, Baška Voda.

Zainteresiranih za časnu dužnost ne manjka, pa ih zna biti i 18.

- Stražu uvijek drže dvojica, izmjenjuju se svakih 10 minuta, a na samu Veliku subotu, okupe se u četverored i prije nego što svećenik zapjeva, na zapovijed kapetana padnu, dodaje Granić. 

Ništa manje zanimljiva nije ni procesija koja je, u boljim vremenima, znala privući mnoštvo vjernika. Ali i znatiželjnika.

- Sve je više sa strane ljudi koji dolaze doživjeti nešto autentično i specifično za Bašku Vodu, ističe Ante Jurišić, direktor TZ-a Baške Vode.

Dogodine će, vjeruju, biti - još posebnije. Stota obljetnica zaslužuje proslavu u velikome stilu. I, što nije nevažno, bez epidemije!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!