Bura koja u Dalmaciji puše već gotovo dva tjedna stvara idealne uvjete za pripremu i sušenje mesa. To će iskoristiti i Željko Marasović - Pujo iz Starigrada/Paklenice, koji je svoje suhomesnate proizvode izvadio iz pušnice i povjerio buri na doradu.
18.01.2025.
20:24
Autor: Edi Škovrlj/V.M./Dnevnik/HTV/HRT
Bura koja u Dalmaciji puše već gotovo dva tjedna stvara idealne uvjete za pripremu i sušenje mesa. To će iskoristiti i Željko Marasović - Pujo iz Starigrada/Paklenice, koji je svoje suhomesnate proizvode izvadio iz pušnice i povjerio buri na doradu.
Svaki je pršut imao više od 150 kila pa je mesa kod Željka k'o u priči:
- To je od 4 svinje, kaže Željko.
Iz pušnice idu u frezu pa van na buru na doradu. Kad čovjek obavi sve, dim i bura ga preuzmu i završno obrađuju.
- Iznesem ih van svake velike bure do kraja veljače, napominje Željko.
Ovaj je siječanj bogom dan za sušenje mesa. Niske temperature i konstantna bura, idealni su uvjeti. Zrak će hvatati cijelu zimu.
- U zadnjih 15-20 godina ovo je najviše idealna godina za sušiti meso, dodaje Željko.
Posoljeni zrak, sol i vjetar dat će mu konačnu teksturu, tvrdoću i okus. Posolica koju bura nosi ući će u svaku poru. Tamo gdje je čovjek propustio, bura će dosoliti.
- To ih u biti doradi najviše, ističe Željko.
Pršuti će na orah s prednje strane kuće. Bolje da su na oku gazde, nikad se ne zna. Panceta ide na lozu, dim ju je već uhvatio, buđole na maslinu, a ostalo na paletu. Željko je "okitio" sva stabla u dvorištu.
Tko se ne pomuči mogao bi i gladan ostati. Željka, briga ta ne muči, jer truda si je dao i sad mu nije žao.
- Nije mi žao. Za sebe i svoje prijatelje uvijek tako radimo, kaže Željko.
Prijatelj Vinko Ramić došao je po svoje:
- Nemam svoju sušaru, onda nam on sve posoli i osuši. Stvarno je ljudina, hvali ga Vinko.
Svoje domaće proizvode Željko ne prodaje. Podijelit će djeci, ostaviti sebi - za drage prijatelje, putnike namjernike.
- Sve potrošimo do ljeta. Jedino ostavimo koji pršut za Božić, ustvrdio je Željko.
Dobro će doći svaki komadić jer hladno se vrijeme pod Velebitom zna razvući sve do svibnja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora