Koja je tajna najboljeg pršuta?

14.10.2022.

21:08

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Kako izgleda idealna feta pršuta?

Kako izgleda idealna feta pršuta?

Foto: Dnevnik / HRT

Ovo je priča o pršutu. Toj vrhunskoj deliciji u čast, u istarskom Tinjanu posvećen je i festival. 

Tanka, ružičasta i prošarana masnoćom - to je idealna feta pršuta.

- Ja volim da je mramoriran. To znači da je pravi pršut i da se topi u ustima, rekao je pršutar Luka Jelenić.

Tajna onog šampionskog je u predanom radu.

- Ljubav, dobra, kvalitetna sirovina, dobri začini, prvenstveno zrenje, ali najviše je svakodnevna briga o proizvodu, naglasila je proizvođačica pršuta šampiona sajma Hani Hreljak.

Istarski, drniški, dalmatinski - u svakom se kraju lijepe naše drukčije proizvodi.

- Jedna te ista sirovina - pršut. Istrijani ne dime, mi dimimo, oni stavljaju sol, papar, lovor i druge začine. Mi imamo samo sol i mičemo kožu, poručio je proizvođač pršuta iz Trogira Tomislav Pelivan

Za ovaj španjolski, koji po komadu dostiže cijenu od šesto eura, zaslužne su tri godine zriobe i uzgoj svinja na otvorenom.

- Otprilike tovljenje traje od listopada do ožujka, ona pojede najviše žireva. Ona se ekskluzivno hrani žirevima, istaknula je predstavnica španjolskog proizvođača pršuta Glenda Belušić.

Domaći ili inozemni - svako je našao svoju fetu pršuta. Guštao je u njima i predsjednik Republike. Sve je pršute kušao redom.

- Bubrezi će mi otkazati od količine proteina bez kruha, ali nije me trebalo nagovarati. Volim pršute. I odrastao sam u ambijentu pršuta u Dalmaciji, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Proteinima će se idućih dana izložiti mnogi. Očekuje se da će se u tri sajmena dana narezati oko osam tona pršuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!