Ovo je priča o pršutu. Toj vrhunskoj deliciji u čast, u istarskom Tinjanu posvećen je i festival.
14.10.2022.
21:08
Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT
Ovo je priča o pršutu. Toj vrhunskoj deliciji u čast, u istarskom Tinjanu posvećen je i festival.
Tanka, ružičasta i prošarana masnoćom - to je idealna feta pršuta.
- Ja volim da je mramoriran. To znači da je pravi pršut i da se topi u ustima, rekao je pršutar Luka Jelenić.
Tajna onog šampionskog je u predanom radu.
- Ljubav, dobra, kvalitetna sirovina, dobri začini, prvenstveno zrenje, ali najviše je svakodnevna briga o proizvodu, naglasila je proizvođačica pršuta šampiona sajma Hani Hreljak.
Istarski, drniški, dalmatinski - u svakom se kraju lijepe naše drukčije proizvodi.
- Jedna te ista sirovina - pršut. Istrijani ne dime, mi dimimo, oni stavljaju sol, papar, lovor i druge začine. Mi imamo samo sol i mičemo kožu, poručio je proizvođač pršuta iz Trogira Tomislav Pelivan.
Za ovaj španjolski, koji po komadu dostiže cijenu od šesto eura, zaslužne su tri godine zriobe i uzgoj svinja na otvorenom.
- Otprilike tovljenje traje od listopada do ožujka, ona pojede najviše žireva. Ona se ekskluzivno hrani žirevima, istaknula je predstavnica španjolskog proizvođača pršuta Glenda Belušić.
Domaći ili inozemni - svako je našao svoju fetu pršuta. Guštao je u njima i predsjednik Republike. Sve je pršute kušao redom.
- Bubrezi će mi otkazati od količine proteina bez kruha, ali nije me trebalo nagovarati. Volim pršute. I odrastao sam u ambijentu pršuta u Dalmaciji, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović.
Proteinima će se idućih dana izložiti mnogi. Očekuje se da će se u tri sajmena dana narezati oko osam tona pršuta.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora