Krčki pršut najbolji u Hrvatskoj

19.05.2022.

07:00

Autor: Odri Ribarović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Sajam pršuta

Sajam pršuta

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Rijeka je priredila prijam za dobitnika šampionske titule na 8. Danima hrvatskog pršuta. Krčki pršut obitelji Žužić, proglašen je najboljim pršutom u Hrvatskoj. Ovo je još jedno u nizu priznanja koja pridonose gastronomskoj promociji Primorsko-goranske županije.

Feta pršuta, pa još jedna, jer u pitanju je šampion među hrvatskim pršutima, tko bi mu odolio. U čemu je tajna?

- U krčkoj buri i u sirovini, istaknuo je proizvođač pršuta Vjekoslav Žužić.

A ima nešto i u proceduri:

- Soljenje, nakon 8 dana dosoljavanje, nakon 10 prešanje, nakon toga 6 mjeseci sušenje i do godinu i pol dana trenje, objasnio je.

Vjekoslav Žužić jedini je proizvođač pršuta na otoku Krku, ali zato najbolji u Hrvatskoj, i ujedno treća generacija pršutara u obitelji.

- Njegov djed je učinio jedan zavjet - da će ako uspije održati tu svoju proizvodnju svinja i sušenje pršuta, svake godine kad bude imao zrele pršute odnijeti jedan pršut Franjevcima na Košljun u samostan kao poklon, istaknula je Claudia Žužić, Kuća krčkog pršuta Žužić.

I što reći, tradicija se održala, svi naraštaji Žužića mogu biti zadovoljni i na ponos cijelom otoku.

- Gosti sve više traže zdravo, sve više traže originalno, kako u manifestacijama tako i u gastronomiji, navodi Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka.

A Kvarner ima novoga gastro-šampiona koji okusom i mirisom potvrđuje da nije slučajno što je baš Krčki pršut bio prvi hrvatski proizvod zaštićen na razini Europske unije.

- Uvijek se priča o istarskom pršutu, drniškom pršutu, a sada će se naravno pričati i o našem krčkom pršutu, i to naravno za naše područje jako puno znači, smatra zamjenik primorsko-goranskoga župana Vojko Braut.

- Sve te nagrade predstavljaju potvrdu da ovaj posao ima smisla i da očuvanje tradicije nanašem otoku i prenošenje toga znanja na mlade generacije je ustvari budućnost života na otoku, dodala je Claudia Žužić.

I ono po čemu turistički i gastronomski možemo biti posebni i traženi. Jer, ne zaboravimo, gastronomija je jedan od sve češćih motiva dolaska gostiju u Hrvatsku.

Gastro destinacija Kuća krčkog pršuta Žužić - upravo je takva priča.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!