Dalmatinski med 51. je hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

09.09.2024.

17:16

Autor: Magdalena Šipić/A.D./Regionalni dnevnik/HRT

Dalmatinski med 51. je hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji! Postupak je bio dugotrajan i složen, ali isplatilo se, kažu pčelari. Sa zaštićenom oznakom izvornosti - proizvodu raste vrijednost, a potrošači kupuju - pravi med. A on se, prema specifikaciji, može proizvoditi - samo u Dalmaciji.

Ukusan je i zdrav, u Dalmaciji se proizvodi još od doba antike, a potrošači se njime - rado slade.


Bilo da je riječ o onome što ga "zajednice sive pčele proizvode od nektara kadulje, drače, vriska, vrijesa, mandarine" ili "od medne rose s maklena", dalmatinski med, kažu znalci - premca nema.


- Svaki pravi med je dobar med, nema tu priče, ali naši medovi, npr. med od naše mandarine, vrijes, kadulja, to su posebni okusi, kaže Darko Dominiković, pčelar iz Metkovića.

A za to je, uz jedinstvene značajke određenoga zemljopisnoga područja, važan i način proizvodnje. 


Usko povezan s vještinama koje lokalni pčelari - naraštajima predano prenose.


- Cijela Dalmacija - mi smo 20% hrvatskog pčelarstva, a samo Splitsko-dalmatinska županija je 10% hrvatskih pčelara tako da imamo 45 000 košnica i 900 pčelara koji su članovi HPS-a, u evidenciji pčelara i pčelinjaka i nismo zanemarivi, kaže Ivan Mravak, predsjednik Udruge pčelara Dalmacije.


No, proizvodnja je zbog složenih uvjeta, u odnosu na druge krajeve - daleko skromnija. 


Ali zato je kakvoća - vrhunska! Potvrdila su to odavno već i stručna nepca. A sad - i Europska komisija.


- Zaštitili smo dalmatinski med. Puno je zahtjevno tržište i na taj način smo pokušali na tom tržištu naći svoje mjesto, i da na tom mjestu budemo prepoznatljivi po nečemu, kaže Mirko Ljubičić, predsjednik Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije.

Pa će vrijednost meda rasti, plasman biti još lakši, a potrošači - manje sumnjičavi.


Cilj je da potrošač zna što kupuje


- Nešto će se cijena možda i dignuti, ali i troškovi, tako da naša dobit pčelara nije u tome. Cilj je da potrošač zna što kupuje, govori Dragan Plavčić, pčelar iz Dubrave.


Tržište je naime preplavljeno lažnim i medovima upitne kakvoće. A problem je i sve skuplja proizvodnja te klimatske promjene. 


Prinosi su sve manji no straha od nestašice, zahvaljujući zalihama - nema. 


A prve staklenke sa zaštićenom oznakom izvornosti možemo očekivati već za - mjesec ili dva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!