Diodata – najveća i najstarija na Cresu

01.11.2021.

07:22

Autor: Nikolina Gerek/More/HRT

Diodata – najveća i najstarija na Cresu

Diodata – najveća i najstarija na Cresu

Foto: More / HRT

Jedna od najstarijih velikih pasara na Jadranu te najveća i svakako najstarija drvena barka na cijelom otoku Cresu ponosno uljepšava središte grada. Vlasništvo je braće Hržić već desetljećima i otkako je njihova, na istom je vezu u Cresu. Diodata, spomenik je uspješne creske brodogradnje.

- Nije sretno mijenjati ime na barci i kad je nono kupio barku zvala se je Diodata, poslije je dobila Božidar, ali kad se popravila na njoj piše Diodata. To je moja želja bila da ostane kao što je nekada bilo – govori vlasnik barke Teo Hržić.

Kroz povijest Diodata je prevozila ljude, ovce i naravno ribu, posebice za ribarenje male plave ribe.

- Kad je trebalo vozila je i drva, čak smo išli prodavati i kruške jednom u Rijeci, pijesak, radili smo plaže s njom. I za vrijeme rata je partizane prebacivala i Nijemce – otkriva Hržić.

Jedriličarski klub Refal prijavio je baš ovu tradicijsku barku iz Creske luke za obnovu u sklopu projekta Arca Adriatica Primorsko-goranske županije. Specifični dizajn ove pasare govori i o maštovitosti domaćih lokalnih brodograditelja.

- Izgrađena je prije godina, točnije 1931.godine u creskom brodogradilištu, u jednom inovativnom dizajnu, jer su se tada uglavnom barke gradile s okruglom krmom ili limuj krmom, kako se to kolokvijalno kaže, a ona ima obilježje krme pasare, ravnu krmu zrcalnu. Najprije je izgrađena sa stromom provom koja ide strmo u more što je bilo obilježje gajete i ona palubu ima kao leut – objašnjava Marcelo Damijanjević iz Jedriličarskog kluba Refal.

Iz creskog su brodogradilišta izašli veliki jedrenjaci koji su plovili Jadranom i Mediteranom. Za ovu su barku, domaći majstori uložili godinu dana truda kako bi je iz najstarije pretvorili u mladu i najljepšu u luci.

- Teško je danas obnavljati svaku barku, trebalo je nešto nabavljati u Istri, jedra smo našli u Istri, ona ima tradicionalno platneno jedro, nešto što smo u Betini radili od njihovih majstora, nije tako jednostavno jer treba i opremu tražiti. Tu su i neki detalji koji se danas ne mogu tek tako nabaviti – naglašava Damijanjević.

Uz financijsku pomoć EU fonda za pomorstvo i ribarstvo, Otočka razvojna agencija s gradom Cresom, priču o važnosti Diodate razvija dalje. A lučka uprava donijela je odluku kojom u Cresu želi očuvati pedesetak drvenih barki u autohtonom obliku.

Rijetki su dani kada vlasnici Diodate odvezuju barku i idu na ribe.

- Kod nas je bio običaj da se na Badnjak uvijek jede, iako kupujemo ribu, al bio je običaj da se ide na ribe i onda idem te dane – kaže Teo Hržić.

Svaki obnovljeni drveni brod vrijedi zlata a ovaj, Diodata, ujedno je i simbol tradicionalnog načina života otoka Cresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!