Gašinci: 120 kandidata dobilo ugovor za prijam u djelatnu vojnu službu

25.11.2022.

20:11

Autor: Marina Gantar/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Gašinci: 120 kandidata dobilo ugovor za prijam u djelatnu vojnu službu

Gašinci: 120 kandidata dobilo ugovor za prijam u djelatnu vojnu službu

Foto: HTV / HRT

Gotovo 120 kandidata dobilo je ugovor za prijam u djelatnu vojnu službu nakon specijalističke obuke na poligonu Gašinci kod Đakova. Kandidati prvi put mogu birati rod i službu u Hrvatskoj vojsci unutar kojih žele napredovati.


Uz pozdrav "Domovini vjeran" mladi ljudi ističu da im je domoljublje glavni razlog što su se odlučili za ovakvu karijeru.

- Nakon uspješnog završenog dragovoljnog vojnog osposobljavanja, odlučila sam nastaviti svoju vojničku karijeru zbog ljubavi prema domovini. Velika mi je čast što se danas ovdje nalazim, rekla je Dina Kursan, pripadnica HV-a, Trogir.

- Moja motivacija su bila razne vojne osobe koje sam upoznao tijekom civilnog života. Od roditelja i drugih branitelja koji su mi i danas uzor, rekao je Matija Mašla, pripadnik HV-a, Zagreb.

Među ovih 116 kandidata 31 je žena. Nakon svečanosti čeka ih težak put.

- Vojnici su odabrali vojnički put kao karijeru, da kroz sljedećih 12 tjedana prolaze obuku kako bi što pripremljeniji bili za vojničku karijeru, odnosno, odlazak u postrojbe, rekla je Tea Trajković, poručnica/zamjenica zapovjednica 1. satnije.

Uz čestitke ministar obrane Banožić istaknuo je da ulazeći u Hrvatsku vojsku ulaze u obitelj u kojoj vlada duh zajedništva čije su temelje u Domovinskom ratu stvorili hrvatski branitelji. Od tada do danas znatno se ulaže u vojsku, a najveća su njezina vrijednost ljudi, rekao je ministar.

- Znamo da je u ovih 5 godina Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem povećala plaće državnim službenicima i namještenicima, tako je plaća u samoj HV rasla 30% što je vrlo bitan detalj njima kao mladim ljudima koji trebaju dalje formirati svoje obitelji, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Uz to natječaj je prilagođen kako bi se privukli mladi ljudi.

- Po prvi put smo u okviru natječaja dali im priliku da prema mjestu prebivališta definiraju rod u kojem žele biti, tako se za veliku većinu njih uspjelo organiziralo da se razvijaju u blizini svojih kuća, rekao je ministar Banožić.

Pridonošenje miru i stabilnosti i u neposrednom okružju i u misijama, u kojima ćemo sudjelovati kao članica NATO-a i zemlja članica Europske unije, cilj je djelovanja pobjedničke Hrvatske vojske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!