Osječka vodenica zbog redovnog popravka zatvorena za javnost

03.02.2023.

13:33

Autor: Marina Gantar/Vijesti/HRT/A.V.

Osječka vodenica zbog redovnog popravka zatvorena za javnost

Osječka vodenica zbog redovnog popravka zatvorena za javnost

Foto: HTV / HRT

U osječku vodenicu u središtu grada prije 8 godina uloženo je milijun 800 tisuća kuna i dio je projekta Mlinarev put koji je financiran u sklopu IPA projekta prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske. Kako bi vodenica i dalje bila turistička atrakcija nužno ju je održavati.

Na Dravi u središtu grada službeno od ožujka 2016. Osječani i njihovi gosti vole vodenicu i sadržaje koje ona nudi- od edukacije u mljevenju žitarica i pravljenja kruha do prostora za različite kulturne događaje.


- Imamo lijepu tu vodenicu, imamo tu turizam, ovdje brod turistički... Ovo malo da se uredi, da se uloži truda malo da se obnovi bilo bi jako lijepo, rekao je Osječanin. 


- Kada znamo da se može proizvoditi kruh i da se može stvarati brašno u realnim uvjetima i da to demonstratori tu mogu pokazivati vjerojatno je dosta edukativno. Lijep je prostor. Sjećam se nekih ljeta, doduše s komarcima. Bili su prekrasni koncerti tu, kazao je muškarac. 


- Vodenica je uvijek bila super zato što sam probala njihov kruh. Oni imaju taj mlin koji se vrti i savršeno je. Preporučujem posjet vodenici, rekla je Osječanka. 


U Osijeku je u prošlosti bilo i više od 80 vodenica na Dravi, a najviše ih je bilo u Donjem Gradu, kažu nam zaljubljenici u ovu specifičnu kulturnu baštinu. Prije parnih mlinova i industrijalizacije bile su dio važne gospodarske djelatnosti a danas je mljevenje žitarica na vodenici dio turističkog razgledavanja.


- Specifičnost je da je ona kompletno drvena a ne možemo reći da je replika jedne vodenice. Naš predsjednik je tesar pa je promatrao vodenice i od svake uzeo najbolje, rekla je Boba Davidović, potpredsjednica Ekološke udruge "Vodenica". 


Kako je došao red na redoviti popravak od nedavno je vodenica zatvorena za javnost. 


- Problem je što mi nemamo infrastrukturu kao na moru a u zakonu stoji da mora svakih par godina, jer je drvena, ići na suhi vez. Mora se pregledati, objasnila je Davidović. 


Iako se vodenica se svaki dan pregledava iz Udruge su na posebnom oprezu u vrijeme visokog vodostaja i mogućih naplavina. U iščekivanju natječaja kojim će se naći izvođač radova iz Ekološke udruge Vodenica planiraju nova događanja i edukacije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!