Hrvatska dobila prvu umjetničku online platformu

21.03.2023.

17:30

Autor: Maja Njirjak/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Umjetnik Jurica Pušenjak pred svojim radom "Love"

Umjetnik Jurica Pušenjak pred svojim radom "Love"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Hrvatska je dobila prvu umjetničku online platformu - Kolekcionart. Osim što je specijalizirana za predstavljanje mladih hrvatskih umjetnika i prodaju njihovih radova na domaćem i međunarodnom tržištu, na jednome mjestu pojednostavnjuje pronalaženje i kupnju umjetničkih djela. 

Iako je riječ o digitalnoj platformi - predstavljena je uživo - u zagrebačkom studiju Urania, a tamo je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Novac kao bog

Replika jednog dolara - postala je umjetničko djelo pod nazivom "Love" autora Jurice Pušenjaka:

- U novčanicu sam interevenirao tako da sam zamijenio "In God we trust" s "In Love we trust" - tako da je to ironijski pomak prema tomu što je to novac u ovom kapitalističkom svijetu, koji je zapravo postao Bog, komentira Pušenjak.

Prilikom da se predstavi na ovaj način oduševljena Luiza Pascu, koja je prikazala seriju radova ulja na platnu i akvarela nastalih posljednje 3 godine.

- Dosad smo se u digitalnom svijetu nalazili samo na društvenim mrežama koje definitivno nisu napravljene za pokazivanje i konzumiranje umjetnosti, smatra Luiza Pascu.

Galerija
Jurica Pušenjak, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Luiza Pascu, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Agregat mladih i perspektivnih umjetnika

Iza platforme stoje četvorica prijatelja, a jedan od njih je  direktor Kolekcionarta Nikola Kolveshi Radlović napominje da postoji "šuma kojekvkavih umjetnika":

- Teško je pronaći one prave i zato smo htjeli agregirati na jednom mjestu veći broj mladih i perspektivnih mladih umjetnika, objašnjava Kolveshi Radlović.

Vodio ih je razlog koji zbunjuje i same umjetnike: misteriozno tržište umjetnina.

- Netransparentne su cijene, ne zna se kojim kanalima bi se kupovalo i mi smo htjeli na jednom mjestu vrlo transparentno objaviti sve cijene, dodao je Kolveshi Radlović.

Transparentnima tako postaju radovi 40 umjetnika s novim estetikama, a na toj digitalnoj adresi - novo je galerijsko iskustvo virtualnog doba. Unatoč svim tim čarima, osnivači svako predstavljanje, poput ovog premijernog, planiraju održati uživo - jer je to nezamjenjiv doživljaj umjetnosti.

Kolekcionart

Kolekcionart

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!