Ivan se unatoč sljepoći odvažio - putuje, piše, gradi karijeru i uživa u izazovima

18.11.2021.

20:18

Autor: Tatjana Lisičin/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ivan Bogdanović

Ivan Bogdanović

Foto: Dnevnik / HRT

Ovo je priča o snazi volje i nevjerojatnoj borbi protiv osobnih i društvenih barijera. Ivan Bogdanović slijep je od rođenja, no unatoč tomu putuje, piše, gradi karijeru i uživa u adrenalinskim izazovima. Za Dan Vukovara popeo se na zvonik splitske katedrale. 

Na konopu, zrakom, niz tribine Poljuda. Čim voljeni Hajduk zaigra, Ivan je na utakmici. Kada ne leti iznad stadiona, zip lineom - leti kroz prirodu. Ne vidi je, ali je osjeća. Mirise, zvukove, blaženstvo mira.

- Tek kada letiš iznad kanjona Cetine shvatiš koliko si zapravo malen. Kanjoni i planine, sve je to zapravo jedan prekrasan kolorit kojeg mi imamo tu kao takvi nesavršeni, a zapravo ga zloupotrebljavamo i ne znamo ga koristiti, rekao je Ivan Bogdanović.

Trideset jednogodišnji Ivan je nezaustavljiv. Na posao u Split svaki dan dolazi iz 37 kilometara udaljenog Seoca kod Gata. Radi na Sveučilištu kao voditelj Ureda za studente s invaliditetom. Drži predavanja, piše knjigu o kretanju slijepih u nepoznatim gradovima.

- Nastojim svakodnevno zadavati sebi nove izazove kako bih oplemenio život i kako bih stalno dokazivao prvenstveno mojim kolegama po sljepoći da se moraju odvažiti, da moraju biti vidljivi u društvu, da moraju shvatiti da jedino vlastitim angažmanom mogu očekivati da ih društvo prihvati, dodao je Ivan. 

Uske, strme stepenice i niski prolazi Ivana nisu zaustavili da se popne na gotovo šezdeset metara visok zvonik svetoga Duje. Na njegovu vrhu uživa u vjetru, mirisu mora. U dubokom osjećaju, kako kaže, duhovne pobjede nad samim sobom i svojim hendikepom. U tome ga nije ni pandemija spriječila.

- Kad je sve počelo, bio sam u strahu jer sam slijepa osoba. Mi sve diramo rukama, kad je došlo cjepivo cijepio sam se, da budem mentalno mirniji. Sad živim s koronom kao prijetnjom, koliko se god može - puni plućima, poručio je.

Hrabar, ambiciozan, odlučan, obrazovan, društven. Ivan svojim životom nastoji pokazati da ništa, pa ni tjelesni hendikep, ne smije biti opravdanje za - nečinjenje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!