Lijepo vrijeme ubrzalo je poljoprivredne radove, pa su primjerice vinogradari već pri kraju rezidbe, prvog važnog posla u godini. Loza još nije propupala, no s obzirom na to da su već procvale mnoge voćke, svi ponovno strahuju od proljetnih mrazova koji im posljednjih godina sve češće uzimaju danak.
Pred Alenom Banom još je dan posla i završit će rezidbu na dva hektara vinograda. Za svoje uglavnom kasne sorte, poput sauvignona još ne strahuje.
- Mislim da još vegetacija dosta miruje. Mislim da neće biti problema, normalno, mlađi vinogradi bi se trebali kasnije orezivati, da se kasni mrazevi izbjegnu, rekao je Alen Ban, vinar iz Prugovca.
Iza podravskih je vinara teška godina, s mnogo kiša i intervencija protiv bolesti, pa sa zebnjom iščekuju novu promjenu vremena.
- Prognoza za idući tjedan najavljuje zahladnjenje, čak mogući snijeg. Hvala Bogu da će doći čim prije, dok još nema pupova, da to se obavi, a ne tamo u travnju kad budu mladice 2, 3 ili 5 centimetara, rekao je Ivan Topolovčan, vinar, Kloštar Podravski.
I takvih je nesreća bilo, no nije vrijeme utjecalo samo na vegetaciju nego i na konačni proizvod.
- Ljetne vruće temperature prže aromu i to nisu sauvignoni kakvi su nekad bili, ali s druge strane imate rajnske rizlinge gdje je nekad kiselina bila 10, 11 grama po litri, to je sad palo na 8 i to su sad prekrasni rajnski rizlingi na našim terenima, rekao je Ban.
Njegov je ponos chardonnay iz barika koji se okitio zlatom na nedavnom Viroexpou. Susjedu je pak stigla međunarodna nagrada - Decanterovo srebro za bijeli pinot.
- Nadao sam se da bi mogao dobit srebro jer idemo na izložbe samo jače u zadnje vrijeme. Jedna od tih je u Zelini i tamo sam par godina za redom jedan od 5-6 najbolje ocijenjenih vina, rekao je Topolovčan.
Uz ustrajan rad pomogao je tomu i pjeskoviti teren Veselog brijega čijim se vinima, kažu, sladio i divio i sam car Franjo Josip.