Zrakoplov bivše JNA postao dom morskim bićima

01.09.2021.

20:06

Autor: Franka Jović Tonkli/M.M.Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Jastreb pod morem

Jastreb pod morem

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nakon što je tri desetljeća proveo na jednoj zagrebačkoj livadi, zrakoplov bivše JNA je obnovljen i potopljen u Općini Marina. Namjerno! Trogirski ronilački entuzijasti uklonili su sve što bi moglo ugroziti život u moru, izradili replike mitraljeza i bombi, pa Jastreb pod morem izgleda kao nekad na nebu.

Na desetak metara dubine, dvije nautičke milje od Trogira, zauvijek je sletio otpisani jurišno-izviđački mlazni avion.

- Nešto drukčije, nešto novo, navodno prvi planirani potopljeni avion u Hrvatskoj papirološki pokriven. Dok druge svjetske destinacije kao Egipat, Turska na godišnjoj bazi potapljaju po 100 aviona u Hrvatskoj to, nažalost, nije tako, rekao je Hrvoje Princivali, Ronilački Centar Blue nautica, Trogir.

Dostupan je i roniocima početnicima, vidi se čak i s površine. Vidi se i da na njemu nema ništa što bi onečistilo more. Na sve se strogo pazilo.

Strojnice i bombe su replike, i to izvrsne. Vojni avioni SOKO Jastreb 21 prije 60-ak su se godina izrađivali u Mostaru. Ovaj, zahvaljujući trogirskim roniocima, nije odletio u prošlost. Desetljećima pun paučine i osinjaka, nakon mjesec dana pod morem, već postaje dom morskim bićima.

Iako naše podmorje krije mnogo olupina aviona, većinom oko Visa iz drugog svjetskog rata, sve su one na velikim dubinama i nedostupne prosječnom roniocu. Zato je velika radost i mamac za turiste to što su Trogirani Jastrebu nakon nebeskog namijenili morsko plavetnilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!