Velike obitelji s inflacijom se teško nose; treba li povećati dječji doplatak?

28.01.2023.

07:01

Autor: Danijela Hegediš Preskočil/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Kako se obitelji nose s inflacijom

Kako se obitelji nose s inflacijom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Uz inflaciju od oko 13 posto u Hrvatskoj je gotovo sve poskupjelo. Hrana, ono bez čega ne možemo, čak 19 posto. Velik je to udarac na obiteljske proračune koji su sve skromniji. Evo kako se u toj situaciji snalazi jedna obitelj s više djece u Bjelovaru. 

Svi su na okupu i, trenutačno, uživaju u igri. Igračke po cijelom stanu, česte prepirke, svatko traži nešto svoje, viroze jedna za drugom - sve se to zaboravi u ovakvim trenucima. Šestogodišnja Leona, dvogodišnja Ria i devetomjesečni Roko blagoslov su Ivi i Mateju.

- Izazovno je svakako, za sada uspješno svladavamo uz pomoć, naravno, baka i djedova, ostalih prijatelja i kolega. Djeca nam idu u vrtić sva sreća i jako smo zahvalni na vrtiću i svakoj pomoći koja dobro dođe, rekla je Iva Atlija

Iva i Matej zaposleni su i imaju, kažu, dobra primanja. No pred kraj mjeseca pitaju se kako izdržati do sljedećeg.

- Ako bismo računali mjesečno za jedno dijete otprilike, za vlažne maramice i pelene penju se neki troškovi za 70 eura. Mi imamo dvoje "pelenaša" tako da pomnožite s dva. Računajući još sirupčiće, kapi za nos, što treba kupovati, probiotike, jer su djeca danas pod atopijskim dermatitisom trebaju kremice pa se troškovi penju i do 100 eura mjesečno. Gdje su tu još hrana, režije. To je velik izdatak, dodala je. 

I obiteljima s jednim djetetom izazov je preživjeti velik rast cijena, a posebno onima s više djece. To može djelovati i demotivirajuće na povećanje obitelji.

- Mi bismo svi voljeli imati djecu, ali realnost je nešto drugo. Kada te uhvati da moraš platiti izlet, kupiti više pari papuča, sirupa, pelena. To se sve nakupi i lagano se kreneš preispitivati kako ću dalje, rekla je Iva. 

Iva je članica Udruge obitelji s troje i više djece koja je nedavno pokrenula peticiju za potpuno ukidanje sadašnjih triju grupa dohodovnih cenzusa za dječji doplatak kako bi ga dobivala sva djeca, neovisno o ekonomskom i socijalnom statusu.

- Naravno da bi nam pomoglo. Evo, suprug i ja radimo, ali svejedno mislimo da svako dijete zaslužuje jednak start. Znači bilo to da ja njemu mogu kupiti pelene, vlažne maramice ili da njoj mogu platiti nekakvu školu ili izvannastavne aktivnosti starijem djetetu. Mislim da bi svako dijete trebalo to imati, izjavila je Iva. 

U Hrvatskoj je u pripremi izmjena Zakona o dječjem doplatku, no još se točno ne zna kakva će biti. U Sloveniji, primjerice, postoji osam cenzusa prema kojima ispada da gotovo svako dijete dobiva doplatak. 

Peticiju za povećanje dječjeg doplatka pokrenula je Građanska inicijativa "ZA djecu".

Prikupili su putem interneta 80 tisuća potpisa. Potpisi se prikupljaju i diljem Hrvatske. Predstavnici inicijative bili su na sastanku u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade. Koji su njihovi zahtjevi, otkrila je Tea Franjčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!