Kokoši iz Kokošvaroši žive kao kraljice

07:00 / 16.04.2022.

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/HRT

Kokošinjac funkcionira kao malo naselje

Kokošinjac funkcionira kao malo naselje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Rakovu Potoku u blizini Samobora nalazi se jedinstveni kokošinjac nazvan Kokošvaroš. Pravi je to mali kokošji grad koji se prostire na 2.500 četvornih metara. Da bi uzgoj bio ekološki, ondje može živjeti najviše 400 koka. 

Kokoši iz Kokošvaroši vode život na kojem bi im druge koke, da to znaju, itekako zavidjele. U njihovu životu nema stresa. 


- Vrlo im se blago prilazi kad ih se hrani, kad im se čisti. Doslovno se blagim glasom odnosi prema kokicama, kaže Željko Franja, vlasnik Kokošvaroši.


- Te kokice moraju imati određenu kvadraturu za spavanje, kvadraturu za boravljenje na otvorenom, određenu kvadraturu natkrivenog prostora, određenu kvadraturu gdje borave stalno, dodaje.


Kokošinjac funkcionira kao malo naselje - ima trgove, ulice, zgrade, javne površine te prostor u kojem ove nesilice, u potpunoj intimi, nesu 100 posto ekološka jaja.


- Kad pročitaju otvoreni uzgoj, slobodni uzgoj ili štalski uzgoj, ljudi to poistovjećuju s ekološkim uzgojem. Ekološki uzgoj nema apsolutno nikakve veze s ničim od toga, kaže Željko.


Zato ovakav način uzgoja nije jeftin, njihova je hrana dvostruko skuplja jer i ona mora biti eko - a da nije sve ekološki, ovdje bi danas bilo i do 5000 koka. Na dan snesu oko 350 jaja, ali se za njih ne može postići cijena koja bi donosila dobit - tako da ove koke lijepo žive zahvaljujući Željkovu entuzijazmu.        


- Kod same prodaje jaja jednostavno ne možeš to ljudima na taj način prezentirati i ti ne možeš postići cijenu jaja koja bi trebala biti, kaže Željko.


- Mi smo uglavnom odustali od proširenja farme čisto zato što ne znamo kome bi u Zagrebu plasirali jaja po toj mizernoj cijeni po kojoj mi sad prodajemo, dodaje.


A prava cijena za jaje bila bi 3 kune. No tko bi ih tako skupa kupovao? Željko kaže tu bi se trebala uključiti lokalna zajednica, država, poticati i subvencionirati ekološku proizvodnju - tako bi se i ova jaja češće našla na stolu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!