Krije li tajanstvena uvala Blaz krunu prvog hrvatskog kralja?

30.05.2021.

16:26

Autor: Marko Percan/I.H./More/IMS/HRT

Tajanstvena uvala Blaz

Tajanstvena uvala Blaz

Foto: More / HRT

Uvala Blaz je jedinstvena uvala - ondje se nalaze ruševine starih mlinova koje otkrivaju pravo blago Blaza. To je i jedina uvala u Istri u kojoj se pitka voda ulijeva direktno u more.

Opjevan je Blaz u jednoj od najpoznatijih istarskih pučkih pjesama "Spod mi Raklja sela, hladna voda teče", a sve o vodi i mlinovima zna posljednji stanovnik ove uvale - Romeo Percan. 


Romeo je na Blazu živio do 1946. Vlasnik mlina bio je njegov stric s Trgeta. Od života u uvali prošlo je 75 godina. No Romeo se i dalje sjeća svega. Kaže - uvala je imala dva mlina. Godine 1946. dogodio se bizaran događaj zbog kojeg je Romeova obitelj zauvijek napustila Blaz. U moru su naime, pronašli mrtvog čovjeka. Romeova majka bila je uplašena. 


- Majka je čula neke zvukove po noći, vjerojatno je sanjala, i odmah drugi dan nas je pokupila, pozvala je bratića iz Raklja, došao je vlakom i vratili smo se u selo, prisjeća se Romeo Percan, posljednji stanovnik Blaza. 


Ima Blaz svoju mističnost. Njegova povijest krije puno priča. No, oduvijek je Blaz bio primjer suživota čovjeka i prirode. Pa se nadamo da će tako i ostati. Za njega se veže i legenda o kruni. 


Prije 300-tinjak godina mletački je namjesnik obilazio Istru. U obližnjem selu ugostio ga je župan Grgo Belavić. Nakon obilne večere, gosti su se ponapijali i najednom, pred njima se pojavio Grgo noseći na glavi zlatnu krunu. Sutradan, svi su ga pitali "Pa, dobro, što se to dogodilo sinoć?", a on je rekao "Ljudi moji, nije se dogodilo ništa, vi ste samo popili previše vina". 


Pitanje zato ostaje do danas - krije li tajanstveni Blaz krunu prvog hrvatskog kralja? Ako posjetite ovu uvalu i krenete u avanturu, odgovore možda pronađete i sami.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!